De Watergeuzen bij Zoeterwoude. (Foto: Chris de Waard)

Het gaat de Watergeuzen voor de wind: eigenaren windmolens toch uitbetaald

De windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude hebben afgelopen jaar zo goed gedraaid, dat de eigenaren alsnog hun rente over 2022 uitbetaald krijgen. Eerder leek het erop dat de particuliere eigenaren niets kregen door een slecht windjaar. Ook wordt er door Coöperatie Rijnland Energie een zogenaamd ‘omgevingsfonds’ opgericht.

De twee windmolens zijn in bezit van zo’n zeshonderd burgers die zich hebben verenigd in Coöperatie Rijnland Energie. De ‘windmolenaren’ delen in de winst die wordt gemaakt met de verkoop van de duurzaam opgewekte stroom. In 2023 ging het de ‘Watergeuzen’ voor de wind. Er werd meer verdiend dan was begroot. Doordoor kon drie procent rente over zowel 2022 als 2023 worden uitbetaald. De financiële tegenvaller door een windstille periode en de energiecrisis, is daarmee weggewerkt.

Lokale projecten
De coöperatie wil dat ook de omgeving meeprofiteert van de opbrengsten uit de stroomverkoop. Met het goede resultaat in 2023 is er nu ook 5.000 euro beschikbaar voor een omgevingsfonds. Lokale initiatiefnemers kunnen een aanvraag doen om met geld uit het fonds een sociaal of duurzaam lokaal project uit te voeren.

Duurzaamheid Zoeterwoude De Watergeuzen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×