Leiden wil een lagere inkomenseis voor huurwoningen. (Foto: Chris de Waard)

Leiden wil lagere inkomenseis voor huurwoningen

De gemeente Leiden gaat verhuurders van woningen in Leiden voortaan standaard vragen om een lagere inkomenseis te hanteren dan nu vaak gebeurt. De gemeenteraad schaarde zich onlangs unaniem achter dat verzoek van GroenLinks Leiden.

“Er is een groot tekort aan woningen in Leiden”, zegt fractievoorzitter Rembrandt Rowaan. “Vooral het aanbod van middeldure huurwoningen en huizen in de vrije sector zijn voor starters vaak niet te betalen. Dat komt onder andere omdat verhuurders vaak een relatief hoge inkomenseis hanteren.”

Voor bijvoorbeeld een huurwoning van 1.500 euro per maand eisen verhuurders een jaarlijks inkomen van 72.000 euro. “Daar kunnen veel starters en andere woningzoekenden niet aan voldoen. Vooral niet als ze alleenstaand zijn”, zegt GroenLinks raadslid Ahmet Kargin. “Terwijl zo’n hoge inkomenseis niet altijd noodzakelijk is voor het waarborgen van huurbetalingen.”

Omdat het verlagen van de inkomenseis meer mensen toegang geeft tot middeldure en vrije sector huurwoningen wil de raad dat de gemeente daarover in gesprek gaat met verhuurders. Dat kan bijdragen aan een eerlijkere en inclusievere huisvesting in Leiden. Omdat er geen wettelijke regels zijn om een lagere inkomenseis af te dwingen, gaat de gemeente het voortaan in elk geval standaard meenemen in de communicatie met verhuurders. Daarbij hanteert Leiden voortaan een inkomenseis van maximaal 36 keer de maandhuur als bruto jaarinkomen. Nu is dat vaak 48 keer de maandhuur.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×