Leidse raad eist kostenbesparing jeugdzorg door afdwingen laagdrempelige hulp

De Leidse wethouder Jermoumi heeft van de gemeenteraad een flinke steun in de rug gekregen bij zijn pogingen om samen met de regio de kosten voor jeugdzorg te beteugelen. Dat mag er overigens niet toe lijden dat kinderen minder goed geholpen worden. Die moeten de beste zorg blijven krijgen.

De gemeenteraad steunde onlangs unaniem een voorstel van GroenLinks, VVD en CDA, waarin het college wordt opgeroepen om bij verwijzers naar jeugdhulp en aanbieders van jeugdhulp af te dwingen dat er veel meer wordt ingezet om laagdrempelige hulp en ondersteuning. Jermoumi is voorzitter van een regionale taskforce die na de zomer met voorstellen komt om de almaar stijgende kosten voor jeugdzorg een halt toe te roepen.

Doorgaan op de ingeslagen weg is geen optie. De situatie is inmiddels zo nijpend dat die raakt aan de solidariteit, vertelde Jermoumi eind juni nog in een interview met Sleutelstad.  “We moeten echt voorkomen dat we moeten bezuinigen op de Wmo of een zwembad moeten sluiten”, zo illustreerde hij de situatie waarin niet alleen Leiden, maar ook de regiogemeenten terecht dreigen te komen als het niet lukt om in te grijpen.

De raad roept met het voorstel vooral op tot meer financiële verantwoordelijkheid bij verwijzers en aanbieders van jeugdhulp. De marktwerking zorgt sinds jeugdzorg in 2015 werd overgeheveld naar de gemeenten niet tot lagere kosten, wat toen wel de verwachting was, maar juist tot hogere. Ook is er steeds vaker sprake van het verwijzen naar partijen die niet gecontracteerd aanbod aanbieden. Ook dat is veel duurder. De Leidse raad roept dan ook op om die vorm van zorg sterk tegen te gaan.

“We moeten ervoor waken dat jeugdzorg een oneigenlijk verdienmodel wordt”, zo vinden de indieners van de motie. “Dat betekent dat financiële prikkels bij verwijzers en aanbieders moeten worden weggenomen. Vooral daar waar het gaat om kinderen langer in behandeling te houden dan nodig is. Daar zit een belangrijk probleem. Het aantal kinderen dat jeugdzorg  ontvangt is al enige tijd stabiel, maar toch stijgen de kosten al jaren. Ook volgens Jermoumi komt dat onder andere doordat hulpverleningstrajecten geen einde hebben en veel langer doorlopen dan strikt noodzakelijk is.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×