Bij de Boommarkt worden momenteel proefsleuven gegraven. (Foto: Chris de Waard)

Kabels en leidingen in kaart gebracht door graven proefsleuven

Om uit te zoeken waar kabels en leidingen precies in de Leidse bodem liggen, worden de komende tijd zogenoemde proefsleuven gegraven op de Stille Rijn, de Boommarkt en het Kort Galgewater in Leiden. Ook wordt dan in kaart gebracht hoe de kadeconstructie precies in elkaar steekt.

De gemeente Leiden is bezig met een groot project om in totaal dertien kilometer aan kademuren te vervangen of herstellen. Daarvoor is het belangrijk om de werkelijke situatie van de kademuren goed in beeld te hebben. Het herstel van de kademuren is gericht op het verstevigen en goed toegankelijk houden van de kades. Ze moeten na de werkzaamheden weer vele jaren meegaan.

Als eerste worden er proefsleuven gegraven op de Stille Rijn. Daarna volgt de Boommarkt en tenslotte het Kort Galgewater. Door de graafwerkzaamheden zijn er tijdelijk minder parkeerplekken beschikbaar.

  • Huidige situatie
    Huidige situatie
  • Werkzaamheden
    Werkzaamheden
  • Nieuwe situatie
    Nieuwe situatie

Aan de kant van het water wordt bij de werkzaamheden een stalen scherm aangebracht. De ruimte die ontstaat tussen het stalen scherm en het schot wordt opgevuld met een licht opvulmateriaal, zodat er geen zuurstof meer bij de palen kan komen. In die waterdichte constructie worden buizen met gaatjes aangebracht. Die zorgen ervoor dat er in de bak niet teveel of te weinig grondwater aanwezig is.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×