(Foto's: PR)

Première voorstelling seksuele straatintimidatie op Stadhuisplein

Ervaar zelf seksuele straatintimidatie. Dat overkomt bezoekers bij de theatrale route ‘Psst, hé schatje‘ die bezoekers onderdompelt in de realiteit van seksuele straatintimidatie in de openbare ruimte.

De voorstelling gaat op 12 augustus in première op het Stadhuisplein in Leiden. Het gaat om een installatie die is gemaakt door Lous van Noordwijk in samenwerking met Theater Ins Blau. Hij is ontworpen om bewustwording rondom seksuele straatintimidatie te creëren.

Impact
‘Psst, hé schatje’ plaatst de bezoekers in de rol van slachtoffer, waarin ze een intense ervaring beleven. “Door middel van een route door kille gangen en intimiderende situaties, afgewisseld met muzikale en theatrale elementen, ervaar je de impact van seksuele straatintimidatie”, vertelt artistiek leider en regisseur Lous van Noordwijk van de theatrale route die eindigt met een interactieve sessie waarbij ervaringen worden gedeeld met (mede)bezoekers en experts. “Deze aanpak stimuleert reflectie en discussie over de impact van seksuele straatintimidatie. En de rol die iedereen speelt in het bevorderen van veiligheid in openbare ruimten.”

Maatschappelijk probleem
Uit cijfers van het CBS blijkt dat twee op de drie vrouwen tussen de 12 en 25 jaar lastig worden gevallen op straat. Seksuele straatintimidatie heeft een enorme impact op de slachtoffers, vaak zonder dat de plegers zich hiervan bewust zijn. In hun beleving gaat het vooral om onderling stoer doen of het geven van een compliment. Met ‘Psst, hé schatje’ willen Van Noordwijk en Theater Ins Blau bezoekers laten inzien wat voor impact seksuele straatintimidatie heeft op slachtoffers.

De installatie is in Leiden op het Stadhuisplein gratis te bezoeken van 12 augustus tot en met 15 augustus 2024. Dat kan elke dag van 15.00 tot 22.00 uur. Het doel is om daarna ook andere steden te bezoeken, om zo een brede maatschappelijke discussie te stimuleren en bewustwording te vergroten.

Strafbaar
Sinds 1 juli 2024 is seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar gesteld. Dit betekent dat aangifte kan worden gedaan tegen straatintimidatie en dat boa’s en politieagenten boetes kunnen uitschrijven wanneer ze daders op heterdaad betrappen.

De theatrale route is mogelijk gemaakt door de steun van partners zoals Emancipator en Stichting Fairspace, en wordt gesubsidieerd door de gemeente Leiden, Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en de Janivo Stichting.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×