De gemeente Leiderdorp is op zoek naar locaties voor het opvangen van 173 asielzoekers. (Foto: Chris de Waard)

Leiderdorp op zoekt naar een of meer opvanglocaties voor asielzoekers

In Leiderdorp wordt door de gemeente hard gewerkt aan de toekomstige opvang van asielzoekers. “We zijn aan het onderzoeken welke locaties geschikt zijn en ontwikkelen een goede visie voor de opvang”, schrijft burgemeester Tjarda Struik in een brief aan de gemeenteraad. Uiterlijk 1 oktober maakt de gemeente een keuze voor een of meer locaties. In september spreekt de gemeenteraad er naar verwachting over.

De heeft aangegeven een goede en menswaardige opvang te willen. “Uiteraard willen wij dit ook”, meldt Struik. “Maar vanuit de raad is ook aangegeven dat een goede inpassing en rekening houden met de omgeving van het grootste belang zijn. Dit is dan ook de basis voor de te ontwikkelen opvang.”

Spreidingswet
Leiderdorp heeft in het kader van de Spreidingswet de opdracht om voor tenminste vijf jaar 173 asielzoekers op te vangen, waarvan 15 minderjarige asielzoekers. Pas als het nieuwe kabinet zou besluiten om het wetsvoorstel in te trekken en zowel de Tweede als Eerste Kamer hiermee hebben ingestemd, geldt er volgens de burgemeester een andere werkelijkheid. “Reden voor onze gemeente om zich te houden aan de afspraken die eerder gemaakt zijn.”

Participatie
Als er zicht is op een locatie worden de gesprekken met de omwonenden en overige inwoners en belangstellenden opgestart. Die gaan dan over de inpassing, inrichting en beheer van de locatie. Struik: “We willen dat de opvang op de beste manier georganiseerd wordt. Aandachtspunten van omwonenden en andere betrokkenen zijn daarbij heel belangrijk voor de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het COA huurt de locatie en is verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer. Ook zijn zij het eerste aanspreekpunt. De gemeente blijft betrokken en is aanspreekpunt voor zaken die gebeuren in de openbare ruimte of die invloed hebben op de inwoners.

In de gemeenteraadsvergadering van 16 september komt het college van burgemeester en wethouders met een terugkoppeling over de stand van zaken.

Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×