Ook de historische sleepboothaven doet volop mee. Daar liggen onder andere enkele enorme vrachtschepen. (Foto's: Chris de Waard)

Nautisch erfgoed hele weekend te bewonderen

Rond de Haven, de historische sleepboothaven bij de Oude Herengracht en de Oude Singel en bij de Zijlsingel kunnen liefhebbers van varend erfgoed dit weekend hun hart ophalen.

De tientallen schepen doen Leiden aan tijdens hun duizend kilometerlange vaartocht door Nederland ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Bedrijfsvaartuig. Daarbij doen de schepen alle provincies aan.

In Leiden werd tijdens een bijeenkomst aan boord van de Terra Nova stilgestaan bij het maritieme verleden van Leiden. Aansluitend zouden Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en de Leidse burgemeester Peter van der Velden de vlaggen van respectievelijk provincie en stad hijsen, maar omdat het verenigingsschip onder de bomen van het Ankerpark lag afgemeerd, was hijsen er niet bij. De vlaggen werden daarom maar ontvouwen in het ruim van de Terra Nova.

Na afloop van het officiĆ«le gedeelte volgden vaartochtjes door Leiden met Leidse rondvaartboten die er ook al een heel leven op hebben zitten. Net als schippers Koene Parmentier en Sjaak Veringa zelf trouwens. Onderweg werden ze nog ‘aangevallen’ door piraten.

Het hele weekend liggen de schepen in Leiden. Maandagochtend vertrekken ze naar Amsterdam waar de jubilerende vereniging een koninklijke onderscheiding in ontvangst zal nemen.

 

Cultuur Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×