Het strand bij Noordwijk. (Foto: Chris de Waard)

Provincie: zwemmen in zee niet onveilig

Zwemmen in de zee is veilig. Dat benadrukt de provincie Zuid-Holland naar aanleiding van de berichtgeving deze week over hoge concentraties PFAS in op het strand aangespoeld schuim.

Volgens gedeputeerde Arne Weverling is de situatie voor zwemmen in de zee ongewijzigd. “Mensen kunnen veilig genieten van onze kust. Voor de gehele kuststrook geldt dat de gemeten PFAS waarden in het zeewater onder de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden voor PFAS in zwemwater liggen.”

Voor zwemmen in zee hanteert de provincie Zuid-Holland hetzelfde advies als voor zwemmen in open water: “Het is verstandig om na het zwemmen te douchen en je handen te wassen.” Daarnaast adviseert de provincie om kinderen en huisdieren niet te laten spelen in zeeschuim, omdat dan inslikken van het schuim zoveel mogelijk wordt voorkomen. “Dat was altijd al onze boodschap en deze willen we nogmaals benadrukken.”

Metingen
Uit metingen die de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland hebben laten uitvoeren bleek eind vorig jaar dat zeeschuim langs de Nederlandse kust PFAS bevat. Het RIVM heeft deze metingen destijds in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beoordeeld. Op basis van deze beoordeling is geconcludeerd dat zwemmen in de zee veilig is. Dit is nog altijd het geval.

Zeeschuim
Zeeschuim wordt van nature gevormd als algen in zee afsterven. Het kan ook ontstaan door vervuiling in het water. Met name wanneer sprake is van wind en golfslag, kan bij de juiste omstandigheden veel zeeschuim gevormd worden. Zeeschuim bestaat voornamelijk uit eiwitten. Wetenschappelijke studies tonen aan dat PFAS zich concentreert in het zeeschuim, waardoor zeeschuim veel meer PFAS bevat dan het zeewater zelf.

Ook andere chemische stoffen, bacteriën en virussen kunnen zich hechten aan het zeeschuim. Weverling: “Dus zeeschuim mag er leuk uit zien, het is eigenlijk een vies goedje. Zeeschuim komt met name voor in het voor- en najaar. Maar ook in de zomer kan het onder bepaalde weersomstandigheden voorkomen.”

Niet inslikken
Het RIVM concludeerde eerder dat de Nederlandse bevolking teveel PFAS binnen krijgt. PFAS komt het lichaam onder meer binnen door eten en drinken. Het is goed om er bewust van te zijn dat ook contact met zeeschuim kan leiden tot extra inname van PFAS. Het is daarom verstandig om kinderen en huisdieren niet te laten spelen in zeeschuim, omdat daarmee inslikken van zeeschuim zoveel mogelijk wordt voorkomen.

De meeste actuele informatie over zwemwater en zwemwaterlocaties staat op www.zwemwater.nl.

Advertentie

Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×