Noodweer met bijbehorende problemen komt naar verwachting steeds vaker voor. (Archieffoto: Chris de Waard)

Leiden maakt flyer met to-do-lijst bij rampen en crises

Op verzoek van het CDA en de PvdD in Leiden gaat de gemeente samen met het Rode Kruis en de Veiligheidsregio Hollands-Midden een flyer maken met tips voor inwoners mocht zich een (natuur)ramp of crisis voordoen.

In de folder komt een overzicht van zaken die mensen in ieder geval in huis moet hebben om zichzelf en eventuele gezins- of huisgenoten een aantal dagen te kunnen redden zonder hulp van de overheid. Voorbeelden zijn controleren of NL-alert op de mobiele telefoon staat, noodnummers bij de hand hebben, maar bijvoorbeeld ook welke buren hulp nodig kunnen hebben.

CDA en PvdD hebben eerder gepleit voor de oprichting van een vrijwillige burgerhulpverleningsorganisatie bij rampen en crises. Als gevolg van klimaatverandering zullen onder andere overstromingen en hittegolven vaker voorkomen. “De gevolgen daarvan kunnen groot zijn; denk bijvoorbeeld aan een verstoring van de drinkwater- of elektriciteitsvoorziening”, zeggen PvdD-raadslid Laura Delver en duoraadslid Annelies van Vark van het CDA.

Burgemeester Peter van der Velden heeft het voorstel direct omarmd en de uitwerking wordt op korte termijn opgepakt door de Veiligheidsregio Hollands-Midden, het Rode Kruis en de gemeente Leiden. Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan helpen bij het huis-aan-huis bezorgen van de folder. Daarnaast kan het Rode Kruis voorlichtingsbijeenkomsten verzorgen in de Leidse buurthuizen.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×