Hospitaverhuur in 1965: de hospita van Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Hij studeerde rechten in Leiden. (Foto: Nationaal Archief)

Leiden zoekt hospita's in strijd tegen kamernood

De gemeente Leiden wil hospitaverhuur stimuleren. Het gaat daarbij om het verhuren van een of twee kamers aan één persoon. Daarvoor werkt zij samen met Hospi Housing, platform voor kamerverhuur. Dat stelt zich ten doel om bij te dragen aan een duurzame en sociale oplossing voor de woningnood en verbindt kamerzoekenden, vaak studenten, en particulieren die ruimte over hebben in hun huis.

Volgens de gemeente is het op kamers gaan bij een particulier ‘een unieke en gezellige manier van wonen’. “De huurder heeft een eigen kamer, maar deelt voorzieningen als de keuken of de badkamer. Een ideale oplossing voor mensen die net uit huis gaan of tijdelijk een woonruimte zoeken”, zo zegt zij.

Hospi Housing helpt elk jaar zo’n honderd huurders in Leiden aan een kamer. In ruil voor een eenmalig bedrag bij een succesvolle match garandeert het platform veiligheid: het zegt alle ingeschreven verhuurders persoonlijk te verifiëren. Het platform richt zich met een Engelstalige site ook nadrukkelijk op buitenlandse studenten.

Bijverdienste
Redenen waarom particulieren een kamer willen verhuren zijn: helpen bij de huidige woningnood, gezelligheid in huis, iets bijverdienen en ‘iets nieuws leren’. De term hospitaverhuur herinnert aan de hospita uit vroeger dagen, een vrouw die een of meer kamers in haar eigen woonhuis ter beschikking stelde aan een kostganger of een student.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×