Sebastiaan Lagendaal begint na de zomervakantie als directeur-bestuurder van de Pieterskerk Leiden. Hij volgt Frieke Hurkmans op die met pensioen gaat. (Foto: Hielco Kuipers)

Nieuwe directeur-bestuurder voor de Pieterkerk Leiden

Sebastiaan Lagendaal begint in de loop van oktober als directeur-bestuurder bij de Stichting Pieterskerk Leiden. Hij volgt daar Frieke Hurkmans op die na veertien jaar in Leiden stopt.

Lagendaal (1977) was eerder onder andere hoofd facilitaire zaken en veiligheid van de Nieuwe Kerk en het H’ART Museum (voorheen Hermitage Amsterdam) in Amsterdam. “Wij zijn als Raad van Toezicht zeer verheugd met de komst van Sebastiaan Lagendaal. Wij hebben voor hem gekozen vanwege zijn uitgesproken profiel op inhoud. Zijn kennis van rijksmonumenten, zoals de Pieterskerk Leiden, is van onschatbare waarde.”

Voorzitter Henriëtte van Baalen van de Raad van Toezicht van de Pieterskerk roemt ook zijn ervaring met het bedenken en uitvoeren van innovatieve ideeën. “Dat is een enorme pré in de huidige moeilijke economische tijden.”

Amsterdamse grachten
In Amsterdam was Lagendaal bijvoorbeeld de initiator en spil voor het uitwerken en realiseren van een groot energieproject van de Hermitage en de Hortus Botanicus. Door middel van ondergrondse buizen, die langs de Amsterdamse grachten lopen, wisselen de twee instellingen warmte- en koude uit. “Een nogal uitdagend proces om als eerste in Nederland in de binnenstad van Amsterdam een dergelijk project tot stand te brengen”, zegt Lagendaal daar zelf over. Een paar jaar later zijn ook 316 zonnepanelen op het UNESCO beschermde daklandschap gerealiseerd.

Leidenaar
“De Pieterskerk Leiden moet de energietransitie nog maken, maar daarvoor is eerst nodig dat de financiële schade door de coronapandemie en de inflatiecrisis het hoofd wordt geboden. Daar zal ik mij de eerste maanden vooral op moeten focussen”, zegt Lagendaal. “Dat ik nu in Leiden mag werken, voelt voor mij een klein beetje als een thuiswedstrijd. Ik ben om daarna opgegroeid in Nieuwkoop, maar ik ben in Leiden geboren. Eigenlijk ben ik dus Leidenaar en mijn ouders hebben hier ook lang gewoond, dus ik was hier vroeger regelmatig. Zelf woon ik nu met mijn gezin in Haarlem en zal Leiden helemaal opnieuw gaan leren kennen. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Uniek
In zijn rol als directeur-bestuurder ziet Lagendaal veel kansen: “Op historisch gebied leggen monumenten als de Leidse Pieterskerk met haar 903 jaar geschiedenis de verbinding tussen het verleden en het heden. Daarbij is al een begin gemaakt om extra aandacht te creëren voor vrouwen en de sociaaleconomische historie. Daarnaast verbindt dit monument traditie met innovatie. In de Pieterskerk Leiden is dat bijvoorbeeld een volledig gedigitaliseerd onderhoudssysteem dat zo uniek is dat het nu in pilots wordt uitgerold in de monumentenwereld. Ik ben echt blij dat ik kan voortbouwen op wat Frieke Hurkmans hier in de afgelopen jaren heeft neergezet.”

Lagendaal wil naast de financiële uitdagingen van het monument vooral veel tijd stoppen in het kennismaken met iedereen die met de Pieterskerk Leiden te maken heeft. “En dat is een lange lijst. Van vrijwilligers tot sponsoren, cultuurpartners & huurders. Mijn agenda is voorlopig niet leeg.”

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×