Een emissievrije bus van het Chinese Yutong. (Foto: Wikimedia)

Qbuzz laat Chinese bussen aanrukken na faillissement Van Hool

Qbuz heeft een nieuwe leverancier gevonden voor de elektrische bussen die het ov-bedrijf nodig heeft om de dienstregeling in Zuid-Holland noord uit te voeren. Qbuzz gaat hier vanaf half december rijden en neemt dan het openbaar busvervoer over van Arriva die eerder de opdracht verloor in de aanbesteding voor een nieuwe concessieperiode.

Een bestelling van 112 nieuwe elektrische bussen bij de Belgische busbouwer Van Hool verviel toen dat bedrijf dit voorjaar failliet ging. Concurrent VDL nam Van Hool over, maar gaat geen ov-bussen meer produceren. De overgenomen fabriek wordt voortaan gebruik voor de bouw van touringcars voor de Amerikaanse markt. De bestelling van Qbuzz wordt dan ook niet meer uitgevoerd. Daarop moest Qbuzz op zoek naar een andere leverancier en die is nu gevonden in China waar de order voor de zero-emissiebussen nu is gegund aan Yutong.

Gelijkwaardig
Er rijden in Nederland nog geen bussen van de Chinese fabrikant, maar volgens de provincie Zuid-Holland zijn ze van goede kwaliteit en kunnen ze in het Nederlandse klimaat prima functioneren. Dat schreef het provinciebestuur eerder deze maand aan Provinciale Staten. Ze rijden al wel in Scandinavië en Groot-Brittannië. Dat de Chinese bussen kwalitatief gelijkwaardig zijn aan de bussen die bij Van Hool waren besteld, is een verplichting die de provincie aan Qbuzz oplegt. Het is namelijk een van de factoren op basis waarvan de aanbesteding is gewonnen.

Diesel
Bij de aanbesteding heeft Qbuzz beloofd om uitsluitend met bussen zonder uitstoot te gaan rijden. Door de vertraging die nu wordt opgelopen in de bestelling van de nieuwe bussen lukt dat niet vanaf het begin van de dienstregeling. Er zijn 140 bussen besteld bij het Italiaanse IVECO. Die worden naar verwachting op tijd geleverd voor de start van de concessie in december. Dat geldt echter niet voor de bussen die uit China moeten komen. Die 112 bussen arriveren pas in de loop van 2025. Als eerste worden vijftig Chinese R-net bussen geleverd. Zodra duidelijk is dat deze inderdaad voldoen aan de verwachtingen, doet Qbuzz een vervolgorder voor de resterende Yutong-bussen.

Door de bijzondere omstandigheden krijgt Qbuzz van de provincie toestemming om de eerste tijd ook nog dieselbussen in te zetten. Die heeft het bedrijf wel al beschikbaar.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Qbuzz

Meer in dossier Qbuzz

Meer in dossier Qbuzz


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×