Het citaat van Boerhaave in Oegstgeest. (Foto: Dorpsmarketing Oegstgeest)

Oegstgeest viert driehonderdjarig jubileum van Herman Boerhaave’s Kasteel Oud Poelgeest

Oegstgeest markeert dit jaar een bijzondere mijlpaal: het is driehonderd jaar geleden dat de beroemde arts, botanicus en wetenschapper Herman Boerhaave (1668-1738) Kasteel Oud-Poelgeest aankocht als zomerverblijf. Hij heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op zowel de medische wetenschap als de natuurwetenschappen én wordt vaak gezien als de grondlegger van de klinische geneeskunde en de medische opleiding.

In de maanden september, oktober, november en december organiseert Dorpsmarketing Oegstgeest diverse activiteiten om zijn leven en nalatenschap te vieren.

In het najaar is onder andere de introductie van de Boerhaave fiets- en wandelroute. Deze wordt onder andere opgenomen in de Erop Uit app van de ANWB en biedt bezoekers de gelegenheid om in de voetsporen van Boerhaave te treden. De route wordt via de Erop Uit nieuwsbrief ook naar een half miljoen mensen gestuurd. Om zowel nationaal als internationaal publiek te betrekken is er ook een Engelstalige versie gemaakt. Die is beschikbaar via de QR-code.

De route voert ‘van wieg tot graf’ langs belangrijke plekken uit Boerhaave’s leven. De plekken waar hij werkte, woonde en ook de tuinen van Herman Boerhaave. De fietstocht gaat door de landelijke omgeving van zijn geboorteplaats Voorhout, het wetenschappelijk centrum van Leiden en het groene Oegstgeest, waar Boerhaave en zijn gezin veertien zomers doorbrachten.

Arrangement
In het kader van het driehonderdjarig jubileum is er een speciaal Boerhaave-arrangement te boeken bij Kasteel Oud Poelgeest. In het restaurant is een speciaal menu samengesteld op basis van Boerhaave’s eetadviezen, met gerechten zoals mager kalfsvlees, magere vis, veel groenten en wijn uit de Elzas. Bij aankomst ontvangen de gasten onder andere het Boerhaave routeboekje en verschillende vouchers van onder andere Rijksmuseum Boerhaave en de Hortus botanicus.

Ook worden er bijzondere producten gelanceerd, zoals chocolade en koekjes met Boerhaaves afbeelding. Voor de jongere bezoekers is er een speciale Boerhaave kleurplaat, beschikbaar bij Kasteel Oud-Poelgeest en te downloaden op www.terugnaaroegstgeest.nl.

Heemtuin
Op landgoed Oud Poelgeest is recentelijk de Boerhaave heemtuin geopend, bestaande uit een vlinder- en bijentuin, moes- en kruidentuin en een gedeelte met historische planten. Nabij de tuin prijkt een citaat van Boerhaave op de muur: ‘Crescent arbores sic & nostri cresecent amores’. In goed Nederlands: ‘Bomen zullen groeien zo ook onze liefdes’. De tuin en het landgoed zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. Niet alleen de heemtuin, ook de Tulpenboom die rond 1716 door Boerhaave is gekweekt is te bekijken. In de herfstmaanden kleuren de bladeren van deze bekende boom cadmiumgeel. Dit was, onder andere, de inspiratie voor schilderij ‘Het Grote Gele Doek‘ van Jan Wolkers.

Cultuur Oegstgeest Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×