(Foto's: Chris de Waard en Gerry van Bakel).

Unieke Wolkers expositie tijdelijk op Kasteel Oud-Poelgeest

Terug naar Oegstgeest was het gevleugelde woord tijdens de opening van de expositie van Jan Wolkers door demissionair Minister van Cultuur Jet Bussemaker. De bewindsvrouw opende haar speech ermee. “Want dan heb je die maar gehad zei ze. Want je ontkomt er toch niet aan als je het gaat hebben over Oegstgeest en Wolkers.”

Interviews Gerry van Bakel, beelden Chris de Waard, montage Hans Stauttener.

Wolkers biograaf Onno Blom heeft mogen grasduinen in de privé-collectie van Karina Wolkers en kreeg ook het laatste werk van Wolkers, het grote cadmiumgele schilderij uitgeleend van Museum De Lakenhal. De kleur van het schilderij werd door Jan Wolkers gekozen vanwege de kleur van de herfstbladeren van de Tulpenboom naast zijn atelier op Texel en die boom is weer een directe afstammeling van de Tulpenboom die Boerhaave ooit plantte op Kasteel Oud-Poelgeest.

Tijdens zijn jeugd bracht Wolkers daar uren door om te kijken en te tekenen en schilderen. Voor Onno Blom die de expositie mocht samenstellen een dubbelmooie gelegenheid om de kunst van Wolkers terug naar Oegstgeest te brengen die deze maand tien jaar geleden overleed.

Karina Wolkers bezoekt voor de gelegenheid ook Oegstgeest en kreeg van burgemeester Emile Jaensch de speciale speld van de gemeente Oegstgeest aangeboden. Karina Wolkers zegt dat ze de expositie begint in de donkere jaren tijdens de oorlog en eindigt in het licht met het laatste werk van Wolkers, het grote gele doek. Het verschijnen van de biografie bevrijdt haar van een last. “Eerst kende ik alleen het verhaal van Jan Wolkers, nu weet Onno Blom het ook.”¬† En in de biografie “Het litteken van de dood’ kan straks heel Nederland het ook lezen.

Gerry van Bakel in gesprek met Karina Wolkers over het werk van haar man Jan Wolkers.

Demissionair Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker kon nog net in haar laatste week als minister een bezoek brengen aan haar geboorteplaats en terug te keren naar Oegstgeest om de tentoonstelling te openen over haar beroemde plaatsgenoot Jan Wolkers. En hoewel haar eigen ervaringen in Oegstgeest heel anders zijn, raadt ze toch aan ‘Terug naar Oegstgeest’ te lezen omdat het een mooi tijdsbeeld schetst van het Oegstgeest in Wolkers zijn beleving.

Gerry van Bakel in gesprek met demissionair minister van Cultuur Jet Bussemaker, zelf geboren en getogen in Oegstgeest.

Gerry van Bakel in gesprek met Wolkers biograaf en conservator van de expositie Onno Blom.

Gerry van Bakel in gesprek met Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest.

De expositie is slechts tijdelijk te bewonderen in Kasteel Oud-Poelgeest ter gelegenheid van de Wolkersweken in het geboortedorp van de beeldhouwer, schilder en schrijver Jan Wolkers, tot en met 26 oktober. Voor kaartjes ga naar de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Donderdag 19 oktober verschijnt de langverwachte biografie van Onno Blom die daarmee hoopt te promoveren. Er wordt een muurgedicht onthuld in de straat waar Wolkers werd geboren en Oegstgeester restaurants bieden een speciaal Wolkersmenu aan. Op 26 oktober 1925 werd Jan Wolkers geboren in de Deutzstraat, in 1965 verscheen de roman waarmee hij zijn geboorteplaats onsterfelijk maakte “Terug naar Oegstgeest”.

 

Cultuur Oegstgeest terugnaarwolkers


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×