(Foto: Chris de Waard)

Wijkvereniging vreest verkeershinder Plesmanlaan

De Wijkvereniging Lage Mors maakt zich zorgen over de grootschalige hinder die de herinrichting van de Plesmanlaan de komende jaren met zich mee gaan brengen.

“Je bent straks  drie jaar lang negentien minuten langer onderweg vanaf de Vondellaan naar Naturalis. Nu nog een loopje van nog geen drie minuten”,  aldus het wijkbestuur. “En voor de fiets is dat niet anders. En dat allemaal zodat straks een bus tien seconden sneller van Katwijk naar Leiden is.”

Na de uitspraak die de Raad van State twee weken geleden deed is het bestemmingsplan ‘Leidse Ring Noord Plesmanlaan’ onherroepelijk en dus kunnen de werkzaamheden begin september beginnen. die duren naar verwachting tot eind 2027.

Eind van de maand wordt begonnen met de ontmanteling van het Shell tankstation. Daarmee wordt ook een uitgang van Lage Mors opgeheven, want het is vanaf dat moment niet meer mogelijk om met de auto via dat terrein naar de Plesmanlaan te rijden. “Wat er met het fietspad langs het tankstation gebeurt, is de wijkvereniging nog niet duidelijk.

Vanaf 1 november beginnen ook de werkzaamheden aan de overkant van de Plesmanlaan bij de Darwinweg. Daar moeten eerst kabels en leidingen worden verlegd. Vanaf januari 2025 gaat ook de hoofdfietsroute tussen de Pesthuistunnel en de Darwinweg dicht en wordt het voor fietsers en wandelaars omfietsen of flink omlopen. Het fietsverkeer ondervindt nog veel meer hinder, want ook beide fietspaden aan de noord- en zuidzijde van de Plesmanlaan gaan dicht.

Automobilisten gaan vanaf medio 2025 last krijgen van de werkzaamheden. Vanuit de Lage Mors kan er dan alleen nog vanaf de Vondellaan worden afgeslagen worden naar het centrum. Afslaan richting A44 en het Leiden Bio Science Park is dan niet meer mogelijk. Andersom kan wie op de Plesmanlaan rijdt alleen vanuit het westen (A44) de Vondellaan inrijden. Vanuit de stad naar de Vondellaan afslaan kan niet meer. “En hoe komt de bus dan straks onze wijk in”, vraagt het wijkbestuur zich af? “En hoe kom je met de auto de wijk in en uit als er ook nog ‘knips’ in de Lage Mors worden aangebracht vanwege de autoluwe binnenstad?”

Het stoort de wijkvereniging dat ze slecht op de hoogte worden gehouden door de gemeente Leiden. “De werkzaamheden starten al over vier weken, maar van uitgewerkte  communicatieplannen of duidelijke participatie is geen sprake. Er zijn nieuwsberichten, informatieavonden en duidelijke kaarten beloofd, maar tot nu toe weet de wijk nog van niks. Vandaar dat wij het nu zelf wel gaan vertellen.”

Behalve langdurige forse overlast levert het project Plesmanlaan niets op voor de omgeving ten zuiden van deze weg, zo stellen de wijkbestuurders. “Het is dan ook zeer wenselijk deze hinder nog enigszins te verminderen, want bijna drie jaar lang de wijk moeizaam in- en uitkomen is echt teveel van het goede.” De wijkvereniging roept de gemente dan ook op om alsnog zo snel mogelijk met heldere communicatie te komen. Ook wil de wijk in gesprek met de gemeente over een integraal verkeersplan voor de verkeersafwikkeling in en om de wijk. Ook al omdat door alle bouwplannen het aantal woningen in de wijk verdubbelt.

In de tweede helft van september houdt de gemeente een informatieavond over de werkzaamheden en de planning hiervan. Omwonenden ontvangen na de zomervakantie een bewonersbrief.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×