(Foto: Martine van Schaik)

Koken zonder dieren: zomerse koude courgettesoep met citroen

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van het Leidse raadslid Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren.

“Het is weer courgettetijd op de schooltuinen. Een courgetteplant is echt indrukwekkend: enorme bladeren, tikje stekelig, prachtige gele bloemen. En een flinke productie, want elke courgetteplant kan wel tien courgettes per seizoen produceren”, weet Martine van Schaik inmiddels uit ervaring. “Gelukkig is courgette een echte alleskunner en zijn er volop recepten om er heerlijke gerechten mee te maken. In deze warme en zomerse dagen maak ik graag deze frisse courgettesoep. Extra verfrissend omdat je het koud eet.”

Ingrediënten – voor 1 liter
1 flinke courgette
1 flinke ui
1 teentje knoflook
2 stengels bleekselderij
sap van ¼ citroen
1 theelepel kerriepoeder
pijnboompitjes
2 groente bouillonblokjes
Olijfolie
1 liter water
Peper naar smaak

Verder nog nodig: staafmixer

Bereiding
Hak de ui fijn, snipper de knoflook, snijd de courgette in blokjes en de bleekselderij in halve maantjes.
Verwarm olijfolie in een soeppan en fruit de ui in 3 tot 4 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de knoflook toe, de courgetteblokjes, de bleekselderij, de kerrie toe en bak een paar minuten mee.
Voeg het water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten koken. Pureer de soep met de staafmixer. Roer na het pureren het citroensap door de soep. Zet de soep in de koelkast om lekker koud te worden.

Rooster, vlak voordat je de soep wilt eten, pijnboompitjes in een droge koekenpak zodat ze licht beginnen te kleuren en te geuren. Dien de soep op in kommen of mokken en strooi er wat pijnboompitjes over.

Lekker met Turks brood en een salade.

Eet smakelijk!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×