Juichende clubgenoten van Karolien Floriijn en Gert-Jan van Doorn op het vlot van Die Leythe. (Foto: Gerry van Bakel)

Parijs071: Die Leythe-roeister Karolien Florijn wint goud in Parijs

Voor de eerste keer wint een Nederlandse vrouw goud in de skiff, de éénpersoonsboot, op de Olympische Spelen. Tweevoudig wereldkampioen Karolien Florijn maakt haar favorietenrol waar en houdt de regerend olympisch kampioen Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland van het lijf in spannende finalereeks.

Bij de Leidse roeivereniging Die Leythe, waar Florijn haar roeiloopbaan begon, zitten zo’n honderdvijftig mensen klaar om hun clubgenoot aan te moedigen. Het wordt halverwege nog wel nagelbijten omdat Twigg dichterbij kruipt, maar Florijn weet de aanval af te slaan. Als even later de vader van Florijn, tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn op de vereniging komt, wordt hij toegejuicht en aan alle kanten gefeliciteerd.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ed Maan, Jan Klerks en Ronald Florijn

Vader Florijn kijkt nooit naar de wedstrijden van zijn kinderen. Ook niet eerder deze week toen zoon Finn Florijn al olympisch kampioen werd in de dubbelvier. “Twee kinderen met goud nog mooier dan mijn eigen gouden medailles”, zegt Florijn. Voormalig coach Ed Maan van de kinderen Florijn is nog steeds betrokken bij de twee roeiers. “We hebben vaak contact. Het was goed dat Karolien nog een eindsprint in de benen had. Een olympische finale loopt altijd anders dan je denkt.”

Uniek
Ook coach Jan Klerks die over een paar weken naar Parijs gaat met de para-roeiers kijkt met trots naar de verrichtingen van Florijn. “Dit is echt uniek, we moeten terug naar 1968 toen Nederland goud won in de mannenskiff.”

Even later wint nog een Die Leythe-roeier een olympische medaille. In de Holland Acht pakt Gert-Jan van Doorn zilver. Achter de ongenaakbare Britse boot, maar voor de Amerikanen. “Dat is echt heel bijzonder, zoveel olympisch eremetaal voor Leidse roeiers”, zegt Maan. “Dit is heel goed voor het Leidse roeien.”

Voor roeivereniging Die Leythe is het roeisucces van haar (oud)leden een buitenkansje in dit jubileumjaar. De roeiclub bestaat 110 jaar en grijpt de deelname van Karolien en Finn Florijn en Gert-Jan van Doorn aan de Olympsiche Spelen aan om extra luister bij te zetten. Buiten voor de botenloods staan grote tv-schermen opgesteld om gezamenlijk naar de finales te kijken. Binnen staan tafels vol met broodjes, fruit, hartige en zoete baksels. Buiten staat er ook nog een ijskraam. En als er dan ook nog twee medailles aan Leidse sporters worden uitgedeeld, kan het niet beter. Op naar de volgende 110 jaar.

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×