Inwoners van de omliggende gemeenten protesteren al jaren tegen de plannen. (Foto: Chris de Waard)

Omgevingsdienst Haaglanden weigert vergunning voor recreatiewoningen Vlietland

De Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) weigert een omgevingsvergunning af te geven voor de bouw van 222 recreatiewoningen in Vlietland. De locatie waar ontwikkelaar Dutch Lake Residence (DLR) het vakantiepark wil bouwen, is het leefgebied van de beschermde boommarter.

Voor de bouw van de vakantiehuisjes moet fors worden ingegrepen in het deel van het natuur- en recreatiegebied Vlietland waar de boommarter voorkomt. En dat leidt tot het beschadigen of vernielen van de voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van de boommarter, zo oordeelt de ODH. De omgevingsdienst weigert daarom een vergunning in het kader van de Omgevingswet.

Ondertussen wordt door de politiek ook serieus gekeken naar een alternatief plan. Dit voorjaar nam de gemeenteraad va Leidschendam-Voorburg een motie aan om te kijken of de recreatiewoningen via ruilverkaveling kunnen worden gerealiseerd in het glastuingebied in de Meeslouwerpolder in Stompwijk. De provincie Zuid-Holland vindt dat idee interessant genoeg om verder te onderzoeken. “Op deze manier is het mogelijk het glastuinbouwgebied te herontwikkelen met een aanzienlijk deel vakantiewoningen. Tegelijkertijd zou dit zorgen voor een groen(blijvend) Vlietland aangezien de ruilverkaveling gepaard moet gaan met een intrekking van het bestaande bestemmingsplan dat bebouwing met recreatiewoningen en andere voorzieningen mogelijk maakt’, schreef het provinciebestuur eerder in reactie aan de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Ontwikkelaar DLR ziet niets in het alternatief en noemt het sympathiek, maar onwenselijk. Ook is het plan dat werd gemaakt door de ChristenUnie volgens DLR op zowel (ruimtelijk)juridisch-, praktisch- en financieel vlak onhaalbaar. “Er worden appels met peren vergeleken”, schreef het bedrijf onlangs aan de gemeente.

Directeur Bart Carpentier Alting van pachter Recreatiecentrum Vlietland B.V. (RCV) sluit zich aan bij de reactie van de ontwikkelaar en is dus ook tegen. “Het plan is wegens heel veel redenen totaal onvergelijkbaar met Vlietland, lijkt praktisch en juridisch onhaalbaar en wordt mede daarom door ons niet geschikt geacht voor verdere overweging als alternatief.”

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×