Jaasir Linger won met zijn kunstwerk 'Grontapu na asitere' de publieksprijs. (Foto's: Chris de Waard)

Beelden in Leiden voorbij, maar een beeld blijft hier

Met een finissage werd zondagmiddag de twaalfde editie van Beelden in Leiden afgesloten. Tijdens de bijeenkomst op de Hooglandse Kerkgracht maakte voorzitter Henriëtte van der Linden de winnaar bekend van de publieksprijs. Bezoekers kozen massaal voor het werk van Jaasir Linger die met zijn verbeelding van het leven van de Surinaamse arts Sophie Redmond hoge ogen gooide.

Een tweede kunstwerk viel al eerder in de prijzen. De Wicker Kapel van Kitty Maria. Het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld (BPS) selecteert jaarlijks een kunstwerk dat vervolgens een jaar lang wordt geplaatst op de hoek van de Schipholweg met het Schuttersveld. Dit jaar is dat dus de Wicker Kapel.

Voorzitter Henriëtte van der Linden van Beelden in Leiden vertelt over de komende editie. Nu de Leidse gemeenteraad onlangs extra geld beschikbaar stelde, is het doorgaan daarvan een stap dichterbij gekomen.

De Wicker Kapel van Kitty Maria wordt begin oktober geplaatst op de hoek van de schipholweg en het Schuttersveld. Het blijft er een jaar staan.

Kunstmest
Het was de afgelopen maanden nog maar de vraag of er een 2025-editie van Beelden in Leiden zou komen. De organisatie had onvoldoende middelen om een curator aan te stellen die de kunstenaars gaan selecteren. Die zoektocht moet rond dit tijdstip wel beginnen om op tijd klaar te zijn. Na de zomer worden de grote fondsen aangeschreven met het plan voor de komende expositie en de bijbehorende beginnende kunstenaars. In januari wordt dan duidelijk of die over de brug komen en de financiering rond komt.

Mette Samkalden en Rob de Melker van Kunstmest Consulting zijn de curatoren voor Beelden in Leiden 2025. De eerste vergaderingen met het BiL-bestuur zijn inmiddels achter de rug en een idee voor de artistieke invulling voor volgend jaar is er ook al. “Maar daar ga ik nog niets over zeggen”, zegt Van de Linden. “Dat hoor je in januari als we weten of het allemaal doorgaat.”

 

Cultuur Leiden Beelden in Leiden 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×