Voorzitter Henriëtte van der Linden bij de opening van Beelden in Leiden op 16 mei. (Foto: Chris de Waard)

Beelden in Leiden naarstig op zoek naar financiële buffer

Als er niet snel geld in het vooruitzicht wordt gesteld door subsidieverstrekkers, fondsen en sponsoren dan wordt het erg ingewikkeld om de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden te blijven organiseren. Die waarschuwing geeft voorzitter Henriëtte van der Linden daags na de opening van de 2024-editie ‘She Said’. “We zijn door onze minimale reserves heen.”

Al tijdens de lopende expositie op de Hooglandse Kerkgracht gaat het bestuur van Beelden in Leiden aan de slag met de tentoonstelling van het jaar erop. “In juli moeten we een curator aantrekken. Die gaat dan in augustus kunstenaars benaderen en in september moet er wel een plan klaar zijn”, schetst Van der Linden het doorlopende proces rond de jaarlijkse beeldententoonstelling.

“Het Mondriaanfonds is onze belangrijkste financier en die hebben een besluitvormingsproces van een maand of drie. Als we in het najaar alle aanvragen indienen, weten we medio januari of de tentoonstelling door kan gaan.”

Voorzitter Henriëtte van der Linden van Beelden in Leiden over de lastige financiële situatie waarin de culturele organisatie terecht is gekomen.

Bezuinigingen
Het organiseren van Beelden in Leiden kost circa een ton per jaar. Het wordt steeds lastiger om dat geld bij elkaar te krijgen en bezuinigingen zijn eigenlijk ook niet meer mogelijk. “Die hebben we allemaal al doorgevoerd”, vertelt Van der Linden. “Vroeger gingen we bijvoorbeeld met een vrachtwagen het land door om de beelden overal op te halen. Die lasten kunnen we niet meer dragen, dus dat regelen de kunstenaars tegenwoordig zelf.” Ook fancy programmaboekjes behoren tot het verleden.

Fair pay
Ook noodzakelijke uitgaven worden duurder. “We willen de kunstenaars bijvoorbeeld een fatsoenlijke vergoeding geven voor het werk dat ze maken. Fair pay heet dat en is een morele verplichting die we onszelf opleggen”, zegt de voorzitter. Overigens is zo’n eerlijke betaling ook belangrijk voor fondsen en ook de gemeente Leiden ging er eerder al toe over.

Businessgroepen
Een trouwe sponsor van Beelden in Leiden is al jaren het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld. De ondernemersvereniging stelt jaarlijks een geldprijs beschikbaar aan een van de deelnemende kunstenaars en plaatsen het werk van die kunstenaar bovendien een jaar lang op de kruising van de Schipholweg en het Schuttersveld.

Ook draagt het BPS daarvoor de kosten. “Maar er zijn natuurlijk veel meer van dat soort ondernemersgroepen”, zegt Van der Linden die hoopt dat er vanuit het bedrijfsleven meer bijdrages zullen komen om de toekomst van Beelden in Leiden zeker te stellen.

Advertentie

Cultuur Leiden Beelden in Leiden 2024


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×