Het ontwerp van het kunstwerk. (Uit de brief van de 3 October Vereeniging aan de buurtbewoners)

'Het laatste oordeel' basis voor kunstwerk 450 jaar Leidens Ontzet

Het drieluik ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden uit 1527 vormt de basis van het kunstwerk van Casper Faassen dat de 3 October Vereeniging cadeau wil doen aan Leiden. Het dient ter nagedachtenis aan het ontzet van Leiden 450 jaar geleden en wordt speciaal ter gelegenheid van dit jubileumjaar vervaardigd.

Volgens de vergunningsaanvraag bij de gemeente moet het op de plaats van de fontein aan de Rijnsburgersingel bij Molen de Valk komen .

Lucas van Leydens drieluik, te zien in Museum de Lakenhal, toont Christus die beslist over het lot van de mensen. De gelukzaligen worden op het linkerluik naar de hemel geleid, rechts sleuren gedrochten en duivels de verdoemden het hellevuur in.

Heel anders is de boodschap van de Leidse kunstenaar Faassen. Zijn ontwerp bestaat uit twee zijpanelen als in het drieluik, maar daartussen is leegte. “Daar waar het oordeel plaats zou moeten vinden, stroomt het nu. De vleugels aan weerszijden van de leegte vormen een verwelkomend gebaar en hebben niks meer te verhullen of te censureren”, schrijft de 3 October Vereeniging in een brief aan buurtbewoners. Het ‘open drieluik’ laat volgens haar zien wat de stad nu zou willen zijn: een inclusieve stad waar iedereen zich welkom en thuis zou moeten voelen.

Bouwkosten
Overigens spreekt de aanvraag voor de bouwactiviteit bij het Omgevingsloket van de gemeente Leiden niet over twee zijpanelen van een drieluik maar over twee fonteinen ter vervanging van de huidige fontein. De geschatte bouwkosten van het kunstwerk bedragen 30.000 euro. Het management van Casper Faassen liet weten dat nog op het oordeel over de vergunning wordt gewacht.

  • 'Het laatste oordeel' van Lucas van Leyden uit 1527. (Foto: Museum de Lakenhal.)
  • De fontein bij Molen de Valk. (Foto: Louis Smit.)
    De fontein bij Molen de Valk. (Foto: Louis Smit.)
Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×