De Wassenaarse Slag is een van de populaire Zuid-Hollandse stranden. (Foto: Sjors Ruinard)

PvdD Zuid-Holland wil veel meer aandacht voor gevaren PFAS in zeeschuim

De Partij voor de Dieren Zuid-Holland heeft kritische vragen gesteld aan het provinciebestuur over de gevaren van PFAS in zeeschuim. Aanleiding hiervoor is een recent aangescherpt advies van het RIVM en de rijksoverheid om contact met zeeschuim te vermijden vanwege hoge concentraties van deze schadelijke stoffen.

“PFAS is een verzamelnaam voor meer dan zesduizend chemische stoffen die bekend staan om hun schadelijke effecten op de gezondheid”, zegt fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland. Ze hekelt vooral de gebrekkige communicatie rondom het gevaar van blootstelling via onder andere zeeschuim. “Het RIVM heeft al eerder aangegeven dat de Nederlandse bevolking via voedsel en drinkwater teveel PFAS binnenkrijgt. Toch ontbreekt het aan adequate voorlichting richting het publiek.”

Paarden
Van Viegen is bezorgd over het feit dat strandgangers door een gebrek aan informatie niet weten hoe slecht contact met zeeschuim is. “Het huidige advies is slechts te vinden op een website over zwemwater, waar enkel wordt vermeld dat PFAS zich goed hechten aan zeeschuim en dat contact hiermee vermeden moet worden. Het is onacceptabel dat er nauwelijks ruchtbaarheid is gegeven aan dit aangepaste advies. Mensen moeten weten dat er een risico bestaat voor hun gezondheid en die van hun kinderen en huisdieren door in zeeschuim te spelen en ook voor paarden is het niet goed om door zeeschuim te lopen.”

De Partij voor de Dieren wil dat het provinciebestuur goed onderbouwd aangeeft hoe zij de gevaren van PFAS in zwem- en zeewater inschatten voor de gezondheid van mens en dier. De partij wil ook nader onderzoek naar de specifieke gevaren van PFAS in zeeschuim.

Kustgemeenten
Daarnaast dringt de partij aan op proactieve communicatie richting strandbezoekers en provinciaal overleg met kustgemeenten over de risico’s van zeeschuim. “Er moet goede voorlichting komen om strandgangers, en vooral ook hun huisdieren en paarden, te beschermen tegen deze schadelijke stoffen”, benadrukt Van Viegen die voorstelt om informatieborden bij strandovergangen te plaatsen en ook andere communicatiekanalen in te zetten om het publiek beter te informeren.

Maatschappij Regio Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×