Statushouders worden onder andere gehuisvest in het hoefijzergebouw in Oegstgeest. (Foto: Chris de Waard)

Rekenkamer WVOLV start onderzoek naar gemeentelijke taken voor statushouders en gezinsmigranten

De Rekenkamer van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg (WVOLV) laat onderzoek doen naar de uitvoering van de gemeentelijke taken ten aanzien van statushouders en gezinsmigranten.

Voorzitter Dolf Kamermans van de Rekenkamer WVOLV legt uit wat er precies onderzocht wordt. “Met dit onderzoek willen wij als Rekenkamer onze gemeenteraden meer inzicht bieden in de uitvoering van de gemeentelijke rollen, taken en activiteiten ten behoeve van huisvesting en inburgering van statushouders en gezinsmigranten. Door dat te inventariseren hopen we het gesprek in de gemeenteraden te ondersteunen door de raadsleden meer inzicht te geven in al die zaken.”

Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid op het gebied van inburgering en huisvesting van statushouders en (gezins)migranten. Met de invoering van de Wet inburgering in 2021 zijn gemeenten ook verantwoordelijk geworden voor de bekostiging van de inburgering van statushouders. De Rekenkamer wil nu specifiek op het gebied van huisvesting en inburgering meer inzicht bieden in de uitvoering van die gemeentelijke taken.

In het onderzoek wordt ook gekeken hoe de gemeenteraden betrokken zijn bij de processen rondom huisvesting en inburgering en de budgetten die hiervoor gereserveerd zijn. Het onderzoeksbureau Verwey-Jonker uit Utrecht voert het onderzoek uit. Het onderzoek zal naar verwachting voorjaar 2025 gereed zijn.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×