Astrid Gheeraert gaat geld ophalen voor KiKa ter nagedachtenis aan haar jeugdvriendin. (Foto: Mathilde Gheeraert)

Astrid Gheeraert: ‘Haar naam staat op mijn voet, ze loopt elke stap met me mee’

Zestien jaar, zestien kilometer. Voor Astrid Gheeraert zijn die twee zaken met elkaar verbonden. Haar beste vriendin overleed toen ze zestien jaar was aan de gevolgen van kanker. In september loopt Gheeraert daarom de Dam tot Damloop. Als eerbetoon en voor een goed doel.

Het goede doel is KiKa, voluit Stichting Kinderen Kankervrij, de organisatie die zich inzet voor onderzoek naar kanker bij kinderen. “Ik hoop eigenlijk dat niemand hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt”, zegt Gheeraert in haar appartement in Leiderdorp. Al weet ze ook wel dat die gedachte niet echt realistisch is. “Maar ik wil graag wat doen. Dit voorjaar liep ik de Singelloop met een vriendin en al snel kwam het plan op om de Dam tot Dam te lopen.”

Non-hodgkin
Gheeraert weet nog goed hoe elf jaar geleden haar vriendin zich niet zo lekker voelde en niet haar zestiende verjaardag wilde vieren. “Ik probeerde haar over te halen. Je wordt maar een keer zestien. Het begon als een griepje maar op 14 augustus, drie dagen na haar verjaardag kreeg ze te horen dat ze non-hodgkin lymfklierkanker had. Onze buurvrouw werkte bij het LUMC en zei: kijk maar niet op internet en gaf me een boekje met informatie. Daarin las ik dat negentig procent overleeft. Maar mijn vriendin kreeg alle nare bijwerkingen.”

Tot op het laatst bleef Gheeraert geloven dat het goed ging komen. “In december kreeg ze nog een stamceltransplantatie, we mochten een maand niet bij haar komen. Toen heb ik nog een soort adventskalender gemaakt, een grote hart met allemaal lieve berichtjes en cadeautjes. Die heeft ze niet meer helemaal uit kunnen pakken. Op 14 januari hebben we afscheid van haar genomen. Het was een heel heftig half jaar.”

Sleutel
Nu staat de naam van haar vriendin op haar voet, in haar eigen handschrift. ‘Ze loopt elke stap met me mee. Het verdriet is niet meer zo rauw als toen, maar soms overvalt het me ineens. Zoals toen ik de sleutel kreeg van dit appartement. Dat ik ineens weer wist: dit kan ik niet aan haar laten zien. Maar tegenwoordig kan ik beter met dat verdriet en de rouw omgaan. Ik zeg ook eerder waarom ik verdrietig ben.”

De Dam tot Damloop gaat ze waarschijnlijk met een zus en een vriendin lopen. “Maar ieder in eigen tempo. Ik doe mijn oortjes in en ik ga. Het gaat me niet om de tijd, maar ik wil wel een goede prestatie neerzetten. Die zestien kilometer is echt een uitdaging. Ik loop al jaren geregeld hard, en ik doe verder aan hockey en boksen, dus ik ben wel sportief. Voor de Singelloop dacht ik ook: die eerste vijf kilometer haal ik wel, de rest doe ik op karakter.”

Go Astrid
Zondag 22 september staat de Dam tot Damloop op de kalender. Zestien kilometer van de Dam in Amsterdam naar Zaandam. Door de IJ-tunnel, waar normaal gesproken alleen auto’s doorheen mogen. “Dat lijkt me wel een vette ervaring. Maar ook zwaar. Ik denk dat mijn vriendin zou zeggen: Go Astrid.”

Wil je Astrid Gheeraert steunen? Volg de link naar haar pagina.

Leiderdorp Maatschappij Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×