(Foto's: Emy Leidelmeyer)

Koken zonder dieren: Feta Aubergine met whipped crème en zelfgemaakte pita’s

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Sleutelstad-redacteur Emy Leidelmeijer.

“Het gebeurt niet vaak, maar soms heb ik zin om mezelf eens echt uit te sloven in de keuken”, zegt Emy over haar recept van deze week. “Bijvoorbeeld als er mensen komen eten. Met dit recept gooi ik altijd hoge ogen. Het lijkt veel werk, maar het valt alles mee én alle smaakpapillen worden aangeraakt.’

Ingrediënten voor twee tot drie personen:

Aubergines
2 grote aubergines
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel honing
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
Peper en zout naar smaak toevoegen.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in blokken en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Doe de aubergine 20 minuten in de oven. Meng ondertussen 3 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels tomatenpuree, honing, zout en peper tot een marinade. Bak vervolgens de aubergine hier 5 minuten in. Voeg aan het geheel ongeveer 4 eetlepels water toe.

Whipped feta
200 gram feta
2 eetlepels Griekse Yoghurt
1 eetlepel citroensap
½ theelepel citroenrasp

Bereiding:
Gebruik een foodprocessor/ mixer om alle ingrediënten te blenden tot een luchtige crème.

Toppings
1 komkommer
Verse koriander en/ of peterselie
6 eetlepels rijstazijn
6 eetlepels water
Zout en suiker naar smaak
Crispy chili olie

Bereiding:
Snijd de komkommer en kruiden fijn en met dit met de azijn, water, zout, suiker en honing. Laat dit 15 minuten inweken en gebruik het als een verse topping voor op de pita. Voeg op het laats een likje chili olie toe als extra topping.

Pita broodjes (circa 6)
500 gram bloem
7 gram gedroogde gist
1 eetlepel honing
200 mililiter lauwwarm ater
10 gram zout
15 gram olijfolie
Extra olijfolie om mee te bakken

Bereiding:
Meng de gist, water en de honing.

Meng de bloem, zout en olie. Giet hier het water met gist bij en kleed het geheel tot een licht plakkerige deeg. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in een diepe kom op kamertemperatuur en dek het af met folie of een schone theedoek. Het is de bedoeling dat het deeg daarna minstens in grootte is verdubbeld.

Voeg wat olijfolie toe op je werkblad en kneed deegrolletjes met wat olijfolie tot een plat broodje. Laat het broodje tot slot circa 2 tot 3 minuten aan beide kanten bakken.
Voeg de pita, aubergine, feta en de topping toe tot 1 lekker vegetarisch broodje!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×