Maak een pootafdruk van je hond in een Romeinse tegel. (Foto: C. Thunnissen)

Romeinse honden in Park Matilo tijdens hondenpoot-festival

Mens en hond trekken al eeuwenlang met elkaar op. Dat was ook al zo in de Romeinse tijd. Op de plaats waar nu de wijk Roomburg ligt, was eeuwen geleden een Romeins fort en een Romeins dorpje. Bij de bouw van de wijk zijn daarvan allerlei resten gevonden, waaronder tegels met pootafdrukken van honden. “Als je zo’n tegel aanraakt, maak je contact met een levend wezen van duizenden jaren geleden”, vertelt Claudia Thunnissen. Zij organiseert samen met Julia Chorus het Hondenpoot Festival dat op zondag 25 augustus wordt georganiseerd in Park Matilo.

“Eigenlijk hebben we het feest het Hondenpoot- en footprint/foodprint Festival genoemd”, zegt Thunnissen. “De pootafdruk is natuurlijk het symbool voor de hond en de relatie tussen hond en mens. Maar we praten tegenwoordig ook over onze footprint als een teken van hoe we met het milieu omgaan. En omdat we botten hebben teruggevonden, kunnen we dingen leren over het voedsel van mens en dier in die tijd: de foodprint dus.”

Samenwerking
Op het festival is van alles te zien en te doen. Bezoekers worden uitgenodigd hun hond mee te nemen en een pootafdruk in een kleitegel te zetten. Verder wordt er gezamenlijk gewerkt aan een mozaïek in Romeinse stijl en wordt aandacht besteed aan de samenwerking tussen mens en hond. Thunnissen legt uit: “Honden hadden een taak in het hoeden van het vee, dus zullen er op 25 augustus demonstraties schapen hoeden zijn. Spectaculair om te zien hoe de border collie en herder samen die tien schapen precies daar krijgen waar ze deze willen hebben.”

Robothond
Er is ook een Speurhond-speurtocht, er worden verhalen verteld over goden en honden, in de Archeologietent komt het publiek van alles te weten over Romeinse vondsten, er zijn workshops en demonstraties en er treedt een band op met jazzy muziek in het Latijn.

Een curieuze link tussen oudheid en moderne tijd vormt de robothond die op het festival te zien is. Thunnissen: “In Pompeii, die stad in Italië die in de Romeinse tijd bedolven werd bij een vulkaanuitbarsting en daardoor heel goed bewaard is gebleven, wordt tegenwoordig een robothond gebruikt voor de bewaking.”

Het Hondenpoot- en footprint/foodprint-Festival vindt plaats in Park Matilo Leiden op 25 augustus 2024, van 11.00 tot 20.00 uur.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×