(Foto's: Museum De Lakenhal)

Museum De Lakenhal duikt dieper in slavernijverleden met kunstproject

Dit najaar wordt in Museum De Lakenhal ‘Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken‘ gepresenteerd. In het kunstproject wordt het verband gezocht tussen de historische Leidse lakenindustrie en de slavenhandel.

Het initiatief van de kunstenaars sluit aan bij de ambitie van De Lakenhal om de geschiedenis van Leidse slavernij en het koloniale verleden in relatie tot haar collectie beter in beeld te brengen. Er zijn namelijk diverse sporen van slavernij te vinden. Kleurstoffen voor het verven van de lakens werden bijvoorbeeld uit koloniën gehaald. De lakens werden door de VOC en WIC de hele wereld over vervoerd en ingezet als ruilmiddel in de slavenhandel.

De naam Majalla uit de presentatie stamt af van de naam van een tot slaaf gemaakt jongetje dat in de correspondentie van de Leidse lakenhandelaar en latere plantage-eigenaar Daniel van Eijs terugkwam. Deze brieven werden door historicus Sjoerd Ramackers van de Universiteit Leiden in 2021 gelezen en getranscribeerd. Op verzoek van de gemeente Leiden doet Ramackers samen met Emma Sow wetenschappelijk onderzoek naar de rol die leiden gespeeld heeft in de slavernij en koloniale geschiedenis.

Levensduur
Uit hun onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van mensen in de slavernij op de plantage van Van Eijs op Berbice, dat is het huidige Guyana, slechts acht jaar was. Over de jaren moeten er meerdere Majalla’s gedwongen gewoond en gewerkt hebben op de plantages.

Verhalen van mensen die zich verzetten tegen slavernij zetten Hoost en Van Lamsweerde aan het denken over de betekenis van kleding in deze maatschappij van ongelijkheid en onderdrukking. Dit inspireerde hen om postuum voor Majalla (en naamgenoten) een vrijheidsmantel te maken als camouflagepak waarmee hij weg had kunnen komen als een vrij man.

Beladen
Deze zomer gaan Hoost en Van Lamsweerde en Mugambi verder op zoek naar eventuele verborgen verhalen. Door met mensen in gesprek te gaan wordt de verbinding tussen oud Leids textiel, de slavenhandel en de doorwerking in de huidige maatschappij onderzocht. Het is een beladen geschiedenis die zij graag ontrafeld willen zien op een creatieve en helende manier. Samen aan de slag met textiel, zang en verhalen. De sessies vinden plaats op 24 en 31 augustus en 7 en 14 september van 13.00 tot 16.00 uur in het Atelier van Museum De Lakenhal

Lakenhal Laat
Het ontrafelde textiel uit deze sessies wordt door kunstenaar Eugenie Boon samengevoegd tot tactiele sculpturen; de verhalen worden verweven tot liederen. De resultaten komen samen in een installatie en een reeks performances. De installatie is van 9 november 2024 tot en met 12 januari 2025 in Museum De Lakenhal te zien. De eerste performance vindt plaats op vrijdag 8 november tijdens het speciale avondprogramma van Lakenhal Laat.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×