Recordaantal meldingen dengue onder Nederlandse reizigers

Eurocross meldt een fikse stijging in het aantal meldingen van dengue bij Nederlandse vakantiegangers. Dit jaar ontving de alarmcentrale tot nu toe 112 meldingen van Nederlandse reizigers. In heel 2023 waren dit nog 113 meldingen.

De meeste meldingen krijgt de in Leiden gevestigde organisatie die onderdeel is van Achmea dit jaar uit Indonesië, Thailand en Curaçao. Eurocross verwacht eind dit jaar voor het eerst boven de tweehonderd meldingen uit te komen. “Dit zijn cijfers die wij nog niet eerder hebben gezien en dat baart ons zorgen”, aldus Eurocross.

LUMC
Om het verloop van de ziekte beter te begrijpen en inzicht te krijgen in de ziektelast van patiënten met dengue, starten Eurocross en de afdeling infectieziekten van het LUMC wetenschappelijk onderzoek. Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virale infectieziekte die ontstaat door een muggenbeet. “Nederlanders reizen vaak naar gebieden waar dengue voorkomt en we vinden het daarom van groot belang om hen voor te lichten over het voorkomen en behandelen van deze ziekte. Bovendien komt dengue steeds meer voor in Europa. Dat komt door de opmars van de tijgermug, die erom bekend staat dengue te verspreiden.” De tijgermug is ook in Nederland aanwezig. Eurocross verwacht daarom dat dit op termijn ook gaat zorgen voor een verdere toename aan dengue-gevallen.

Onderzoek
Om het verloop van de ziekte beter te begrijpen en inzicht te krijgen in de ziektelast van patiënten met dengue, starten LUMC en Eurocross een wetenschappelijk onderzoek. Dengue is een van de meest voorkomende overdraagbare ziekte door muggen. De meeste infecties verlopen relatief mild. Maar in sommige gevallen worden reizigers ernstig ziek. “Om een ernstig verloop van de ziekte te voorkomen en de vaccinatiestrategieën aan te scherpen, starten we samen met het LUMC een wetenschappelijk onderzoek. Daarin brengen we in kaart in welke gevallen de reiziger het meest ziek wordt, bijvoorbeeld in een specifiek reisgebied of hoe lang een reiziger ergens verblijft.”

Klachten
De muggen die dengue overbrengen leven vooral in Zuid-Amerika, India en Zuidoost-Azië. Reizigers die geprikt worden door deze mug kunnen klachten krijgen als hoge koorts, hevige hoofdpijn (vaak achter de ogen), spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid of braken. Via een bloedtest in het ziekenhuis kan worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een denguebesmetting gaat.

Een minderheid van circa vijf procent van de geïnfecteerde mensen krijgt een ernstige vorm van dengue. Als er geen aangepaste behandeling plaatsvindt, kan deze vorm levensbedreigend zijn. Het risico op een ernstige vorm van dengue is groter als je al een keer dengue hebt gehad of in een risicogroep valt. Het gaat daarbij om kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en comorbiditeit. In die laatste groep vallen mensen met diabetes.

Voorkomen
Om het risico op dengue te verkleinen adviseert Eurocross om maatregelen te nemen. Zo is een vaccinatie vooraf mogelijk, maar ook het slapen onder een, liefst geïmpregneerde, klamboe  voorkomt muggenbeten. Ook insmeren met DEET is effectief.

Wie symptomen heeft die lijken op een denguebesmetting, moet beginnen met pijnstillers en rehydratie bij koorts. Daarbij moeten bloedverdunnende pijstillers zoals aspirine en ibuprofen worden voorkomen, aangezien deze het risico op een bloeding bij dengue juist verhogen. “Neem bij koorts en pijn dus paracetamol en drink voldoende water om uitdroging te voorkomen.” Wie bloedverdunners gebruikt, moet altijd eerst overleggen met een arts.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×