De Schelpenkade gezien vanaf de Jan van Goyenkade aan de overkant van het water. (Foto's: Chris de Waard)

Bezwaren tegen reconstructie Schelpenkade stapelen zich op

Zowel Erfgoed Leiden, de Historische Vereniging Oud Leiden en een aantal omwonenden zijn tegen de plannen van de gemeente Leiden om de Schelpenkade te verbreden als daar later de kademuur wordt hersteld.

De kadeconstructie is verzwakt en werd eerder al enige tijd afgezet met hekken. Die verdwenen weer na noodreparaties en nu worden voorbereidingen getroffen voor een reconstructie. Daarvoor is het nodig dat alle aangemeerde bootjes worden verplaatst. Die zijn inmiddels bijna allemaal weg en liggen een stuk verderop in een tijdelijke haven naast de Wouterenbrug bij de Rijn en Schiekade.

De kade van de Schelpenkade wordt over een lengte van zo’n tweehonderd meter vernieuwd. Ook wil de gemeente meteen de weg over een stuk van 165 meter verbreden door de nieuwe kademuur ongeveer negentig centimeter voor de oude te plaatsen. Het water van de Vliet wordt op die manier ongeveer een meter smaller. “Daarmee wordt de historische rooilijn van
de Schelpenkade veranderd”, schrijft de HVOL in een bezwaarschrift tegen de plannen. “Ook wordt de herkenbare contour van de neksluis aangetast.”

De meeste bootjes zijn inmiddels van de Schelpenkade verplaatst naar de tijdelijke haven even verderop.

Onwenselijke aantasting
Ook Erfgoed Leiden staat negatief tegenover het verbreden van de kademuur en heeft daarover een negatief advies uitgebracht. De organisatie spreekt van een ‘zeer onwenselijke  aantasting van de cultuurhistorische waarden van het beschermd stadsgezicht ter plaatse’. Een derde organisatie die, naast bewoners, tegen de plannen in het verzet komt is het Waterambacht Leiden. Ze nemen het de gemeente kwalijk dat ze niet vanaf het begin zijn betrokken bij de voorgenomen wijzingen en pleiten ervoor om het besluit in te trekken en alsnog een participatietraject op te starten.

Buitenspel
Inmiddels heeft de PvdA Leiden een setje vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders gesteld. Fractievoorzitter Marc Newsome wil weten waarom het college het advies van Erfgoed Leiden niet volgt en ook waarom de verschillende belanghebbende organisaties niet zijn betrokken bij de plannenmakerij. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland zou in de ogen van de PvdA om advies gevraagd moeten worden over het versmallen van de historische vaarweg.

Newsome voelt zich ook buitenspel gezet door de handelingswijze van het college. “In 2023 is door de gemeente een vergunning aangevraagd voor dit project. Daar had de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen voor moeten afgeven.” Dat is niet gebeurd en het lijkt erop dat de gemeente de vergunning begin dit jaar heeft laten vervallen en een nieuwe vergunningsaanvraag heeft ingediend die nu via de inmiddels in werking getreden Omgevingswet is behandeld is. Daarbij heeft de raad geen adviesrecht, omdat het project niet meer dan vijfhonderd vierkante meter afwijkt van het omgevingsplan.

Advertentie

Leiden Maatschappij Reconstructie kademuur Schelpenkade


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×