(Foto's: Jurriaan Duijn)

Koken zonder dieren: Zomerse springrolls met pittige tempeh en mango

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van het Leidse D66-duoraadslid Jurriaan Duijn.

“Springrolls zijn snel, makkelijk en gezond. En ook nog eens gezellig om samen te maken”, zegt Jurriaan over zijn recept voor deze week.

Ingrediënten (voor 4 personen):

– acht rijstvellen
– 200 gram tempeh
– een rijpe mango
– een avocado
– een komkommer
– wortel, julienne
– twee bosuitjes
– een limoen (sap en rasp)

– Verse korianderblaadjes (optioneel)
– Sojasaus (voor marinade en als dipsaus)

– 1 eetlepel sesamolie
– 1 eetlepel honing (voor marinade)
– 1 theelepel sriracha of sambal (voor een pittige kick, optioneel)

Voor de dipsaus:
– Sojasaus
– Limoensap
– Evt. een beetje sriracha of chili

Bereiding:
Snijd de tempeh in dunne reepjes. Meng in een kom de sojasaus, sesamolie, honing, en sriracha/sambal (indien je van pittig houdt). Marineer de tempeh minstens vijftien minuten in dit mengsel. Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tempeh totdat deze goudbruin en knapperig is. Zet apart om af te koelen.

Snijd vervolgende de mango, avocado, wortels en bosui in reepjes of blokjes. De komkommer kan je eventueel raspen. Pers het sap van de limoen en rasp de schil. Zet alles klaar in kommen.

Vul een groot, ondiep bord of schaal met warm water. Dompel één rijstvel per keer onder in het water en laat het ongeveer tien-vijftien seconden zacht worden. Leg het vervolgens voorzichtig op een schoon oppervlak.

Leg in het midden van het rijstvel wat reepjes mango, avocado, komkommer, wortel, bosui en gebakken tempeh. Voeg eventueel wat verse koriander en een beetje limoensap en -rasp toe voor extra smaak. Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol het geheel strak op.

Maak een simpele dipsaus door sojasaus te mengen met wat limoensap en eventueel een beetje sriracha voor een pittige saus. Eet smakelijk!

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×