Als kinderen al op jonge leeftijd plezier krijgen in lezen, hebben ze daar hun hele leven profijt van. STEK kan daarbij helpen. (Foto: Chris de Waard)

Leidse raadsleden willen bibliotheek op elke basisschool

De gemeente Leiden gaat met BplusC onderzoeken op welke manier de gemeente kan ondersteunen bij de implementatie van STEK op meer Leidse basisscholen. Het voorstel komt van de PvdA, D66 en de SP, maar een ruime meerderheid van de Leidse gemeenteraad wil de drastische daling van de leesvaardigheid van kinderen een halt toeroepen en STEK kan daarbij helpen.

STEK is de Leidse variant van de Bibliotheek op school. Een programma voor leesbevordering en cultuureducatie waarbij het bibliotheekaanbod wordt geïntegreerd in de lessen op scholen. Er zijn in Leiden nu drie scholen die met een vorm van STEK werken. Het concept is volgens de raadsleden een bewezen en effectieve manier om kinderen meer plezier aan lezen te laten bleven. En daardoor gaat ook de leesvaardigheid omhoog. En dat past prima in het al eerder vastgestelde ‘Leidse Gelijke Kansenbeleid’.

Bij STEK krijgt elke deelnemende school een gevarieerde collectie boeken die is afgestemd op het profiel van de school. Leerlingen kunnen de boeken en materialen, net als in de gewone bibliotheek, ook mee naar huis nemen. Daarnaast krijgen scholen een cultuurpakket van BplusC dat aansluit bij de thema’s en leerlijnen van de scholen. Goede leesvaardigheid is van groot belang voor de algehele schoolresultaten van leerlingen, maar ook om als volwassene goed mee te kunnen draaien in de samenleving.

Investeringskosten
De raad stelt voor om te kijken hoe de gemeente Leiden een deel van de kosten zou kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld met een vast bedrag per school of per leerling of een percentage van de investeringskosten. Het college van burgemeester en wethouders gaat daarom voorstellen op papier zetten over de uitbreiding van STEK naar meer Leidse scholen. ‘Elke school verdient een STEK van de bibliotheek’ noemde de indienende partijen hun voorstel dan ook. Daarvoor is per school voor een periode van vijf jaar tussen de 110.000 en 130.000 euro nodig.

Een kwart van dat bedrag is voor de eerste aanschaf van de boeken, de rest gaat naar de implementatie, het beheer en de inzet van een leesconsulent. Dit najaar bespreekt de raad dan hoe STEK verder kan worden uitgerold. In 2027 zou dan ten minste de helft van alle basisscholen gebruik moeten kunnen maken van het leesprogramma.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×