(Foto's: Chris de Waard)

Bewoners Kaasmarkt slaan alarm over platanen

De gemeente Leiden is vanmorgen begonnen met het herbestraten van de Kaasmarkt. Tot schrik van omwonenden worden daarbij grote stukken van de wortels van de platanen die daar staan afgezaagd.

“Met schrik hoorde ik vanochtend zaaggeluiden vanuit de Kaasmarkt”, zegt Lisanne Wepler die even verderop woont en eerder dit jaar samen met Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland een van de platanen van een treetag voorzag. “Daarmee gaven we de bomen een stem. Nu de gemeente de dikke wortels van de platanen wegzaagt, zullen gezondheid en levensduur van deze prachtige bomen daar enorm onder gaan lijden. Nu is het moment om dat te voorkomen.”

De platanen vormen volgens Wepler een cruciaal onderdeel van de groene herinrichting van de Kaasmarkt. “De werkzaamheden lijken hiermee niet afgestemd te zijn. Dus die moeten nu meteen stoppen. Er moet eerst worden nagedacht over een duurzaam en toekomstgericht alternatief. Bijvoorbeeld het ophogen van de grond om de wortels meer ruimte te geven en zo te waarborgen dat deze oude bomen nog lang voor ons kunnen zorgen met schone lucht en verkoeling van de stad.”

Volgens de gemeente Leiden loopt het niet zo’n vaart met de gezondheid van de bomen. “Doel van het onderhoud is met name de verharding weer zoveel mogelijk vlak maken, zodat het weer veilig is voor de gebruikers. Hierbij spelen ook de bomen en boomwortels een belangrijk onderdeel. Door een boomspecialist wordt beoordeeld welke wortels er verwijderd kunnen worden en welke niet.” Ook worden delen van de bestrating opgehoogd, zodat de wortels kunnen blijven zitten.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×