'Waterland' gebouwd in een kubus van 30x30x30 centimeter door Sven van der Hart en Jos Geurts. (Foto's: Stoomtrein Katwijk Leiden)

Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Bij Stoomtrein Katwijk Leiden zijn in het weekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 25 modelbanen in verschillende schalen bewonderen. Tijdens de  smalspoormodelbouwdagen tonen topmodelbouwers uit Duitsland, België, Engeland en Nederland hun modelbanen, diorama’s en modellen aan het publiek.

“Over de hobby van modelspoor bestaan veel vooroordelen. Je hebt er een goedgevulde portemonnee en een ruime zolder voor nodig”, weet Peter Soonius. “Modeltreinen van de bekende merken staan inderdaad bekend als prijzig, maar de modelbouwers die naar Stoomtrein Katwijk Leiden komen, bewijzen dat je met wat geduld en creativiteit bijzondere resultaten kunt behalen en dat je deze hobby ook met een smallere beurs kunt uitoefenen.”

De deelnemers aan de smalspoormodelbouwdagen bouwen hun modellen en landschappen zelf. Soonius: “Het is dan ook een veelzijdige hobby. Je kunt een sfeer oproepen met gevoel voor details. In modelbanen van andere modelbouwers zijn veel elektronica en digitale technieken verwerkt. En er zijn modelbanen bij waar sfeer en techniek zijn samengevoegd. En hoe het allemaal werkt, of hoe je dat doet, leggen de modelbouwers graag uit.”

  • Sven van der Hart
    Sven van der Hart
  •  Günther Kilz
    Günther Kilz

Schalen
Bij de smalspoormodelbouwdagen ligt het accent op modelbouwen in smalspoor in verschillende schaalgroottes. Smalspoor heeft minder ruimte nodig. Wat de modelbanen ook bijzonder maakt, is dat elke bouwer zijn eigen voorkeur heeft voor een land of landstreek. Ook hier is veel variëteit. Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Schotland, Zwitserland en de VS.

Diorama’s
Heel veel aandacht is er altijd voor het diorama-collectief. In hun stand staan fraaie modelbaantjes gebouwd op het formaat van een vel papier, op A4 formaat dus, of de helft hiervan A5, een visitekaartje of een bierviltje. “Je staat echt versteld wat er op zo’n klein oppervlakte aan details te ontdekken valt.” Er hier zitten heel bijzondere banen bij. Die van Eddy de Wilde uit België bijvoorbeeld. Op een oude strijkplank heeft hij een Zwitsers smalspoorstation van de Rhätische baan, bekend van Rail Away, gebouwd.

Kinderen
Naast kleine modelbanen staan er ook lange modulebanen. De grootste modelbaan is negentien meter lang en beeldt een spoorlijn langs een denkbeeldige dierentuin uit. Deze modelbaan, Fantasia Zoo, zit vol leuke details waar vooral kinderen niet op uitgekeken raken. Bij een andere modelbaan, De Meester, vernoemd naar de aanspreektitel van een machinist, mogen kinderen zelf de treinen in beweging zetten.

Valkenburgse Meer
Uiteraard rijdt de stoomtrein ook dit weekend zijn rondjes om het Valkenburgse Meer. Iedereen kan meerijden en een rit naar de remise maken met een antieke dieseltrein met open wagens.

Museumkaart
Met de museumkaart is de entree gratis. Het reguliere tarief bedraagt voor volwassenen 12,00 euro en kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen voor 9,00 euro naar binnen. Het kaartje  is inclusief de modelbanen, het museum bezoeken en een ritje met de stoom- en dieseltrein. Parkeren is gratis.

Advertentie

Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×