Initiatiefnemer Sjaak van de Geijn van de zoektocht naar Schans Lammen bij de proefsleuf die in 2020 werd gegraven naast de Lammebrug. (Foto: Vincent Basler)

Fietstocht langs historische 3 Octoberlocaties in en om Leiden

Het jubileum 450 jaar 3 October wordt dit jaar nadrukkelijk niet alleen in Leiden gevierd, maar ook in en met de regio. Het Spaanse beleg dat een jaar duurde, had namelijk niet alleen verwoestende effecten op de stad, maar zeker ook op de streek. Dorpen werden bezet en kastelen afgebroken. Om daar bij stil te staan is er nu de fietsroute ‘Sporen van 3 Oktober’ waarbij de geschiedenis tot leven komt met behulp van 360° Virtual Reality.

Bezoekers kunnen op 26 historisch belangrijke locaties in en rond Leiden het verleden beleven in geluid én beeld. Er is te zien waar schansen of kastelen stonden en het is mogelijk om 360 graden in het rond te kijken en je in 1574 te wanen. De locaties vormen samen een bijzondere (fiets)route door de regio.

QR-codes
Wie de route volgt leert niet alleen de prachtige omgeving kennen, maar ook de verhalen die erin verborgen liggen. QR-codes op de locaties tonen digitale reconstructies van verdwenen bouwwerken, zoals de legerschans in Oegstgeest, de afgebrande kerk van Warmond en de verdwenen Schans Lammen in Leiden. Andere locaties combineren historische en moderne beelden, bijvoorbeeld op de plek waar het verdwenen kasteel Huis Te Zwieten in Zoeterwoude ooit stond. Ook kunnen bezoekers de geschiedenis van plaatsen zoals het dorpsplein van Voorschoten en het legerkamp in Leiderdorp ontdekken.

Gratis
Naast digitale reconstructies zijn er audioverhalen die historische figuren zoals geuzen, Spanjaarden en boeren tot leven brengen. Alle beelden en verhalen zijn gebaseerd op uitgebreid historisch onderzoek en bieden zo goed inzicht in de gebeurtenissen van toen. De totale fietsroute is ruim vijftig kilometer lang, maar kan in twee afzonderlijke routes gereden worden: een route met onder andere Voorschoten, Oegstgeest en Warmond en een route door Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. Deze routes zijn ieder circa dertig kilometer lang en zijn gratis af te leggen.

‘Sporen van 3 Oktober’ wordt tijdens het weekend van Open Monumentendag gelanceerd. Op beide dagen zijn er dan in de deelnemende gemeentes (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude) fietsstartpunten waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Ook ná 3 oktober
Alle verhalen en reconstructies op de route blijven ook na 14 september toegankelijk via zowel de gratis app History5D als via de website www.sporen3oktober.nl. De route blijft dus bestaan of is te ontdekken vanachter de eigen pc.

Het project ‘Sporen van 3 Oktober’ komt voort uit een bijzondere samenwerking tussen de 3 October Vereeniging, álle gemeenten uit de regio en Stichting Verborgen Stad. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en het Mondriaan Fonds. Het project wordt verder ondersteund door historische verenigingen, musea en archieven in Leiden en omgeving.

Advertentie

Cultuur Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×