Het dier werd vlak na het sterven al haastig opgezet. (Foto: Naturalis)

Naturalis zet laatste exemplaar uitgestorven quagga op

Het Leidse museum Naturalis zet momenteel een quagga op. Het gaat om het laatste bekende exemplaar van de diersoort, welke in 1883 uitstierf. Het dier werd vlak na het sterven al haastig opgezet. Nu wordt de quagga gerestaureerd.

Een quagga is een soort zebra, waarvan de bekende zwart-wit gestreepte variant momenteel nog van nature voorkomt in zuidelijk en oostelijk Afrika. De quagga die Naturalis momenteel restaureert, stierf in 1883 in Artis. Nadien is nooit meer een levend exemplaar gevonden, waardoor de quagga in Naturalis beschouwd wordt als laatste exemplaar van de diersoort.

Arseen
“Destijds moest het opzetten snel gebeuren, vanwege het gebrek aan moderne vriezers”, legt het museum uit. Voor de restauratie van het dier wordt nu meer tijd genomen. Hierbij dragen de restaurateurs beschermende kleding en gasmaskers, omdat er bij het eerdere opzetten gebruik is gemaakt van het giftige arseen en mogelijk ook kwik en lood.

De restauratie van het dier was de afgelopen tijd bij te wonen door bezoekers van het museum. Vanaf 30 augustus wordt de quagga tentoongesteld in het Allard Piersonmuseum in Amsterdam.

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×