De energie opwekken die nodig is voor één kopje koffie of chocomelk betekent een minuut of vijf flink doortrappen. (Foto's: Chris de Waard, video: Felix Straatsma)

Iedereen op groene date met Keet voor tips over dieren, planten en klimaat

Een groene Keet waar iedereen een kop koffie bij elkaar kan fietsen staat deze week op het Stadhuisplein in Leiden. Het is een nieuw project van de gemeente Leiden om mensen bewust te maken van de benodigde energie voor bijvoorbeeld het zetten van een kop koffie. Bij Keet betekent dat bijvoorbeeld een minuut of vijf stevig doortrappen.

In de Keet kan het publiek ook informatie krijgen over Leidse planten en dieren en bijvoorbeeld tips over het verkoelen van de stad. Verharding verwijderen is daarbij een hele belangrijke. Dus tegels uit de tuin weghalen en groen terugplanten is iets dat veel mensen zelf kunnen doen, zonder al teveel kosten. Voor de gemeente zelf gaat het daarbij om het vergroenen en klimaatadaptief maken van hele wijken door het weghalen van parkeerplekken en het aanleggen van postzegeltuintjes op onder andere vluchtheuvels en allerlei versteende plekken.

“Om Leiden een leefbare stad te houden moeten we inspelen op het klimaat van de toekomst, waarin het vaker hard gaat regenen maar er ook lange droge, hete periodes zullen zijn”, zegt wethouder Ashley North die Keet woensdag opende en er meteen ook een kop koffie bij elkaar trapte. “Groen brengt verkoeling, vangt water op en is goed voor de dieren in de stad.”

Kanten van Keet
Keet laat dus zien wat de gemeente doet en wat inwoners zelf kunnen doen om Leiden leefbaar te houden. Keet heeft letterlijk en figuurlijk verschillende kanten. De ene kant van Keet laat zien wat in Leiden wordt gedaan aan klimaatadaptatie en wat inwoners zelf kunnen doen. De Leidse watertafel van Keet laat bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als er flinke stortbui valt. North: “Je ziet dan in één oogopslag hoe belangrijk het is dat al het water weg kan stromen, zodat we geen natte voeten krijgen. Dus dan is het belangrijk om verharding te verwijderen.”

De andere kant van Keet gaat over de biodiversiteit, de flora en fauna in Leiden. Het ‘zeven soorten spel ‘verbindt de zeven soorten met hun leefgebied. Ook zijn er video’s over de biodiversiteit in de stad, informatie over de Leidse stadsdieren en hun leefgebieden en kunnen inwoners ontdekken wat zij zelf kunnen doen om de stadsnatuur te verbeteren.

Sinds woensdag staat (de) Keet het het Stadhuisplein en blijft daar staan tot en met zaterdagmiddag. daarna gaat Keet op trektocht door Leiden.

Keet staat de komende maand op onderstaande plekken:
Arsenaalplein: zondag 25 t/m zaterdag 31 augustus
Merenwijk bij de kinderboerderij: zondag 1 t/m zaterdag 7 september
Beethovenpark: zondag 8 t/m donderdag 12 september
Hortus Botanicus / Oude Sterrenwacht: vrijdag 13 t/m zondag 15 september
Garenmarkt: zondag 15 t/m zaterdag 21 september
Park Kweeklust: zondag 22 t/m zondag 29 september

Op woensdag- en zaterdagmiddag zijn er ‘Keetkundigen’ aanwezig die bezoekers te woord staan, kinderen helpen bij de spellen en zorgen dat er koffie bij elkaar kan worden gefietst.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×