Met de Geuzenvaart in de Weipoort in Zoeterwoude werd stilgestaan bij 450 jaar 3 October. (Foto's: Sjaak van Veen)

Geuzenvaart door Weipoort wegens 450 jaar 3 October

Buurtvereniging De Weipoort uit Zoeterwoude organiseerde zaterdagavond samen met de 3 October Vereeniging een heuse Geuzenvaart over de Weipoortse Vliet. Het ging om een gondelvaart met als thema het 450-jarig Leidens Ontzet. De scheepjes voeren van het begin van de Weipoortseweg naar het achterend.

“We vieren dat de Spanjaarden 450 jaar geleden verdreven zijn uit deze contreien”, zo laat Marja Versteegen namens de organisatie weten. Iedereen weet van het Leids Ontzet in 1574. Veel minder mensen weten dat Zoeterwoude veel te lijden heeft gehad van de Spaanse bezetting en zelfs het toneel is geweest van een heftige strijd tussen de Spaanse soldaten en de Geuzen.”

Willem van Oranje
De geuzenvloot heeft van 21 september 1574 tot aan de roemruchte nacht van 1 op 2 oktober in de Noord-Aa gelegen. Willem van Oranje heeft daar de vermoeide troepen nog toegesproken om hen aan te zetten tot de strijd. Versteegen: “Het verjagen van de Spanjolen vieren we op Weipoortse wijze met een gondeltocht over de Vliet.” Leden van de commissie Haring en Wittebrood van de 3 October Vereeniging varen mee en delen na afloop haring en wittebrood uit om de Weipoorters bedanken voor hun rol van destijds.

Gemoord
De 3 October Vereeniging betrekt dit jaar de Leidse buurgemeenten nadrukkelijk bij de viering, vanwege 450 jaar 3 October. De regio rond Leiden wordt ook wel de Ommelanden genoemd. Een woord dat is bedacht door Weipoorter Oskar Langezaal. De Leidenaar van geboorte vindt al langer dat de ommelanden bij de viering betrokken moeten worden. “Er is hier net zo geleden als in de stad. Ook hier was honger, maar er werd daar bovenop ook nog geplunderd en gemoord.”

Tijdens de gondeltocht is er een wedstrijd voor het mooist versierde galjoen en de mooist versierde tuin. Er wordt afgesloten met een feest aan het achterend van de Weipoortseweg waar ook de Weipoortse Boer Burger Band optreedt.

Advertentie

Leiden Link in bio Maatschappij Zoeterwoude Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×