Leiden heeft de twijfelachtige eer de stad met de meeste fietsongelukken te zijn. (Foto: Pixabay)

Leiden onveiligste fietsgemeente van Nederland, raad eist actie

Met jaarlijks bijna dertig ongevallen per tienduizend inwoners is Leiden de gevaarlijkste fietsgemeente van Nederland. Wassenaar volgt met 29 fietsongevallen. Dit meldt vergelijkingssite Independer, die onderzoek deed op basis van data van Rijkswaterstaat, verzekeraars en de politie.

In Nederland gebeuren er jaarlijks gemiddeld ruim tien fietsongelukken per tienduizend inwoners. Met vijftien ongelukken scoort Zuid-Holland van alle provincies het slechtst. Binnen deze provincie springen, ná Leiden en Wassenaar, de volgende gemeenten er in kwalijke zin uit: Delft en Noordwijk elk met 25 fietsongelukken en Den Haag met 24.

Bij zestig procent van de fietsongevallen in Nederland zijn auto’s betrokken, zo heeft Independer berekend. Volgens verzekeringsexpert Menno Dijcks van de vergelijkingssite is de bestuurder van het motorvoertuig meestal aansprakelijk. “Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, wordt wettelijk beschermd”, zo zegt hij.

Het valt Dijcks op dat bij een op de zes fietsincidenten een elektrische fiets in het spel is. Het gaat dan meestal om een botsing van een elektrische fiets met een auto, maar er wordt ook vaak tegen een niet-elektrische fiets aan gereden.

Scholen beginnen
Het onderzoek verschijnt in een periode waarin de scholen weer beginnen. Daarin vinden relatief veel ongelukken met schoolgaande kinderen plaats. De raadsfracties van D66 en CDA maken zich grote zorgen en eisen actie van het college.

Zij constateren dat het aantal fietsongevallen per tienduizend inwoners is gestegen van iets meer dan 23 in 2021 tot de genoemde dertig nu en spreken van een ’twijfelachtige eer’ voor Leiden. “We stimuleren iedereen die in Leiden woont of onze stad bezoekt om met de fiets te komen, maar dan moet de stad hier wel veilig genoeg voor zijn”, aldus de fracties in schriftelijke vragen aan het college.

Maatregelen
D66 en CDA willen een overzicht van alle kruispunten en straten in Leiden waar de meeste fietsongelukken gebeuren. Daarnaast eisen ze aanvullende maatregelen om de fietsveiligheid te vergroten, vooral ook voor schoolgaande kinderen.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Link in bio Maatschappij Onderwijs Politiek Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×