(Foto's: Chris de Waard)

Kort geding Schelpenkade dient maandag

De gemeente Leiden is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de reconstructie van de Schelpenkade. Of de voorgenomen aanpassingen ook echt uitgevoerd kunnen worden, moet snel duidelijk worden. Maandag dient een kort geding van bewoners en het Waterambacht Leiden (WAL) bij de Rechtbank Den Haag.

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden heeft de gemeente zichzelf op 30 juni een omgevingsvergunning verleend. Daartegen zijn vijf bezwaren ingediend en de bewoners en het WAL hebben bovendien een schorsingsverzoek ingediend bij de rechtbank.

De gemeente gaat hangende die procedures gewoon door met het voorbereiden van het werk. Wel is het zo dat er geen onomkeerbare maatregelen worden genomen, zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan. Dat heeft de gemeente Leiden desgevraagd aan Sleutelstad laten weten. “Zolang de rechter niet heeft uitgesproken dat de werkzaamheden moeten worden geschorst, mogen ze worden uitgevoerd”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Bewoners van de Schelpenkade zijn niet alleen tegen het versmallen van het water, maar pleiten ook voor een gemetselde kademuur in plaats van een betonnen exemplaar. Metselwerk past veel beter in het beschermde stadsgezicht van de zuidelijke schil waar de wijk onder valt. Dat dat prima kan, bewijst de gemeente zelf aan de Cronesteinkade waar de oude betonnen kade onlangs is vervangen.

Participatie
Op de plannen is veel kritiek. Niet alleen van omwonenden, maar ook van het eerdergenoemde Waterambacht Leiden, de Historische Vereniging Oud Leiden en Erfgoed Leiden e.o. Toch vindt de gemeente dat het met de participatie wel goed zit. “De procedure is tijdens een bewonersavond op 11 juli toegelicht. Omwonenden die niet in de gelegenheid waren om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn, konden de omgevingsmanager van de aannemer bellen voor het beantwoorden van vragen of het geven van uitleg.”

De bewoners zijn het daar helemaal niet mee eens en spreken in hun bezwaar tegen de plannen van ‘een summiere uitleg’ tijdens de informatieavonden. Op vragen en verzoeken zou helemaal niet gereageerd zijn en met suggesties van de buurt is weinig tot niets gedaan.

Opties
Volgens de gemeente zijn er verschillende opties voor de reconstructie van de kademuur secuur onderzocht, maar is  het huidige plan de best passende combinatie aan maatregelen. Daarin wordt de nieuwe kade vóór de bestaande geplaatst, waardoor de kade breder wordt dan hij nu is. En het water dus smaller. Het gaat om zo’n negentig centimeter over een lengte van 165 meter. De gekozen variant is afgestemd met de provincie Zuid-Holland in verband met de doorvaarbaarheid van het water van De Vliet en met het Hoogheemraadschap van Rijnland dat een watervergunning moet afgeven. “De Welstands- en Monumentencommissie (WML) heeft positief geadviseerd en voorwaarden meegegeven. Ook zijn in de omgevingsvergunning voorwaarden opgenomen op basis van het advies van Erfgoed Leiden”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Haast
De gemeente maakt haast met de uitvoering van de werkzaamheden, omdat de bestaande kade in zeer slechte staat is en risico’s met zich meebrengt voor de woningen. “Constructief is de damwand niet meer door te rekenen, waardoor geadviseerd wordt zo spoedig mogelijk met herstel te starten. Dat betekent volgens de gemeente tussen nul en drie maanden. “De huizen aan de Schelpenkade zijn niet gefundeerd. Zonder maatregelen op korte termijn dreigt afkalving van de kade, verzakking van de grond en schade aan huizen.”

Grondwater
Volgens de bewoners dreigt inderdaad het risico voor schade aan hun woningen, maar niet zozeer vanwege de staat van de kade. “Die is al jaren in slechte staat, maar stort heus niet zomaar in”, zeggen de bewoners die veel banger zijn dat juist de damwand die dertien meter de grond in wordt geduwd voor problemen gaat zorgen. Het grondwater gaat dan anders stromen en als daardoor in de loop der tijd zand wegspoelt, gaan de huizen pas echt verzakken, zo vrezen ze.

Advertentie

Leiden Link in bio Maatschappij Reconstructie kademuur Schelpenkade


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×