De studenten tellen de opgehaalde blikjes en flesjes. (Foto's: Emile van Aelst)

Nieuwe Minervanen zamelen statiegeld in voor onderzoek naar alvleesklierkanker

Zo’n zestig aankomende studenten hebben maandag op een bijzondere manier gecollecteerd om geld op te halen voor Support Casper. In verschillende Leidse wijken gingen ze langs de deuren om statiegeldblikjes en -flesjes in te zamelen. De actie leverde 477,50 euro op voor het de stichting die zich inzet voor onderzoek naar alvleesklierkanker.

De inzameling was onderdeel van de kennismakingstijd (KMT) voor nieuwe Minervaleden. De studentenvereniging wil de nieuwe leden zo maatschappelijk bewustzijn bijbrengen. “Of ik het had verwacht dat ik blikjes langs de deuren zou ophalen tijdens mijn studietijd?”, vraagt een jongen met volle vuilniszakken terwijl hij naar het inzamelpunt loopt. “Nee dat niet, maar ik vind het wel heel waardevol.” En dat is de reactie van de meeste deelnemers. “Het is belangrijk om je in te zetten voor een ander, dus ik vind het goed dat we dit nu doen. Ik denk ook wel dat ik hierdoor eerder vrijwilligerswerk ga doen.”

Reanne van Kleef maakte een reportage over de inzameling.

Alvleesklierkanker
De opbrengst gaat naar Support Casper, de stichting die al meer dan tien jaar innovatief onderzoek naar alvleesklierkanker ondersteunt. Voordat de studenten op pad gingen, kregen ze een presentatie over de stichting en de ziekte. “Ik kende alvleesklierkanker eigenlijk niet echt. Maar als ik het hoor dan vind ik het heel goed dat er onderzoek naar wordt gedaan”, zegt een van de collectanten. De studenten leerden onder andere dat maar één op de vijf mensen met de diagnose alvleesklierkanker behandeld kan worden en dat negentig procent van de patiënten in het eerste jaar overlijdt.

Lachen
Maar wat is dan de beste tactiek om zoveel mogelijk blikjes en flesjes op te halen. “Veel lachen”, zegt een van de studentes. Haar collega vult aan: “En je verhaal kort houden. Want veel mensen willen geen geld geven, maar lege flesjes of blikjes dan weer wel.” Vervelende reacties hebben ze niet gehad. “Mensen die er geen zin in hebben, doen de deur gewoon niet open.

Spannend
Wim Waninge is namens Support Casper enthousiast over de actie. “Voor de eerste keer dat we dit doen, is het een mooi bedrag. Ik vind het een hele goede zaak dat we de studenten zo maatschappelijk bewustzijn kunnen bijbrengen. Er is meer in het leven dan alleen studeren en werken.” De actie is volgens Waninge dan ook zeker voor herhaling vatbaar. “Voor veel studenten was het ook echt een eye opener. Ze kregen contact met de mensen en er gebeurde verrassende dingen. Aan het begin vonden ze het wat spannend, maar gedurende dag werden ze steeds vrijer. Het zijn hartstikke leuke lui.”

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×