De vrijwilligers van De grachtwacht gaan wekelijks het water op om drijfvuil te verwijderen. (Foto: Chris de Waard)

Wethouder zoekt oplossing voor kwijtschelden liggeld Grachtwacht

De Leidse wethouder Fleur Spijker is aan het bekijken hoe ze ervoor kan zorgen dat De Grachtwacht in Leiden toch geen liggeld hoeft te betalen voor hun kano’s.  Dat laat ze via een woordvoerder aan Sleutelstad weten, na het bericht van de vrijwilligers van De Grachtwacht dat ze bijna tweehonderd euro per jaar moesten gaan betalen.

Het ging de club die de Leidse grachten wekelijks van drijfvuil ontdoet daarbij niet eens zozeer om de hoogte van het bedrag, maar om het signaal dat de gemeente daarmee leek af te geven. “Het voelt als een klap in ons gezicht“, zo lieten ze weten.

De Grachtwacht gaf al aan te hopen op een andere koers van de gemeente, waarbij het project wordt omarmt en de stichting met structurele financiering een duurzame toekomst krijgt. “Een schone stad, met schone grachten, dat willen we toch allemaal?” Die andere koers komt er wellicht ook.

Wethouder Spijker snapt het onbegrip voor de situatie en is op zoek naar een oplossing. “De Grachtwacht heeft een verzoek ingediend voor kwijtschelding van de binnenhavengelden. Helaas biedt de huidige verordening volgens de gronden voor kwijtschelding geen mogelijkheid om hieraan te voldoen. Daardoor heeft De Grachtwacht net als alle andere vergunninghouders van een ligplaats een aanslag van de gemeente gekregen.”

Spijker noemt het werk van de groep vrijwilligers waardevol. “Daarom zijn we op zoek naar een andere manier om ervoor te zorgen dat ze kosteloos gebruik kunnen maken van de ligplaats. We willen benadrukken dat we het initiatief en de inzet van de vrijwilligers waarderen.”

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Grachtwacht

Meer in dossier Grachtwacht

Meer in dossier Grachtwacht


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×