Jaap Smit kreeg bij zijn afscheid als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland een koninklijke onderscheiding uit handen van minister Uitermark van BZK. (Foto: Martijn Beekman)

Jaap Smit bij afscheid als commissaris van de Koning geridderd

Bij zijn afscheid als commissaris van de Koning ontving Jaap Smit vanmiddag een Koninklijke onderscheiding uit handen van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Judith Uitermark. Jaap Smit is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Smit kreeg de versierselen opgespeld voor zijn jarenlange maatschappelijke inzet. In en naast zijn rol als provinciaal bestuurder heeft Smit zich altijd ingezet voor de Zuid-Hollandse en Nederlandse samenleving. “Die sterke betrokkenheid is onderstreept door hem de titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau toe te kennen”, laat een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland aan Sleutelstad weten.

Tijdens het afscheidssymposium op het Provinciehuis in Den Haag is de vertrekkend commissaris van de Koning nog eens extra bedankt door minister Uitermark: “Als commissaris kwam Jaap Smit consequent op voor de belangen van Zuid-Holland. Zo zette hij de provincie als bestuurslaag steviger op de kaart door steeds te zoeken naar een goed en gedragen compromis. Dat karakteristieke zoeken naar verbinden sloot een stevig signaal op zijn tijd niet uit. ‘Grote oren, grote mond’, noemt hij dat zelf. Namens het kabinet dank ik hem voor alles wat hij met hard werken, deskundigheid en toewijding voor Zuid-Holland en Nederland heeft betekend.”

Zuid-Holland
Als commissaris van de Koning heeft Smit zich het afgelopen decennium hard gemaakt om een hechte coalitie te smeden tussen provincie, steden, kennisinstellingen en grote bedrijven. Dit heeft onder andere geleid tot intensieve samenwerking binnen de ‘Economic Board Zuid-Holland’ en de ‘Groeiagenda Zuid-Holland’. Die laatste is een agenda gericht op innovatie en investeringen, ondertekend door tachtig partijen.

Naast Commissaris van de Koning was Smit de afgelopen jaren ook actief als voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, lid en vice-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, voorzitter van het Nationaal Comité Veteranen Dag, voorzitter van het Carnegie Heldenfonds, voorzitter van het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken), voorzitter van de Stichting Prinsjesdag Ontbijt, voorzitter van het Cultuurfonds Zuid-Holland, voorzitter van de Adviesraad Stichting Vliegramp MH17, voorzitter van de Raad van Toezicht Verwey-Jonker Instituut, president van de Oorlogsgravenstichting en voorzitter Economic Board Zuid-Holland (EBZ).

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×