De Franse veldwesp was dit jaar de op een na meest getelde wespensoort. (Foto: Wespenstichting)

Limonadewesp bezet eerste plaats in Nationale Wespentelling

De derde Nationale Wespentelling heeft voor het eerst een wespensoort als nummer 1 opgeleverd: de limonadewesp. De posities 2 en 3 worden bezet door respectievelijk zweefvliegen en de honingbij, waarna de Franse veldwesp en de (Europese) hoornaar de top 5 completeren.

Vooral door een enorme groei in aantal deelnemers is het aantal waargenomen wespen fors toegenomen. Dat zegt volgens de organiserende Wespenstichting alleen niet alles over de wespenstand in Nederland.

Limonadewesp
Tijdens de wespentelling van 2024 zijn 6.854 limonadewespen geteld. Dat is ruim twee keer zoveel als het aantal zweefvliegen. Met 3.346 waarnemingen staan die op plek 2. Eigenlijk bestaat de groep ‘limonadewespen’ uit twee soorten, maar die zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, zeker niet tijdens een telling. Deze twee soorten, de gewone wesp en de Duitse wesp, zijn de meest voorkomende wespensoorten in Nederland, iets dat ook uit de resultaten van de telling blijkt.

De Franse veldwesp bezet als tweede wespensoort de vierde plek in de telling, gevolgd door de Europese hoornaar. De invasieve Aziatische hoornaar staat bijna onderaan op plek 17 en werd in Drenthe, Friesland en Groningen niet waargenomen tijdens de telling.

Honingbij
In de voorgaande jaren haalde de honingbij de nummer 1-positie in de nationale wespentelling. Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting wijdt dat aan het feit dat mensen dit keer misschien wel gerichter telden. “Juist omdat het zo slecht lijkt te gaan met de wespen is de focus wellicht meer op wespen gericht geweest, waardoor honingbijen en zweefvliegen onopgemerkt zijn gebleven, of simpelweg niet zijn geteld omdat mensen weten dat het geen wespen zijn.”

Wespenstand
Een belangrijk doel van de jaarlijkse wespentelling is een beeld te krijgen van hoe het met de wespen in Nederland gaat. Fleurke: “Hoewel we begrijpen dat iedereen hier nu al antwoord op wil, kunnen we nog geen conclusies trekken. Dit is pas de derde wespentelling op rij en aansluiten bij Tuintelling blijkt een gouden greep. Dit jaar hebben we ruim vier keer zoveel tellingen binnen gekregen dan in de eerste twee jaren. Vanaf volgend jaar kunnen we misschien voorzichtig wat conclusies trekken, maar een echt goed beeld van de stand van de wespen krijgen we na nog een paar van deze tellingen.

De provincie Zuid-Holland is als bevolkte provincie met de meeste inwoners nipt tweede geworden met aantal tellers en aantal tellingen. De provincie Gelderland leverde als provincie met het grootste oppervlak de meeste tellers (113) en tellingen (140). In Flevoland werd het minst geteld, met 16 tellingen door 11 tellers.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×