De cirkel is rond voor de Voorschotense Lisette. Het 17e eeuwse schilderij uit de familie van haar moeder werd onlangs aangekocht door het Museum in het Belgische Temse waar de voorstelling zich afspeelt. “Ik vind het prachtig dat het daar nu te bewonderen is”, zegt Lisette. Maar daar ging wel een hele zoektocht aan vooraf.
“Ik weet niet beter dan dat het schilderij altijd in mijn ouderlijk huis in Voorschoten hing maar wat het voorstelde wist ik niet.” Vorig jaar ging Lisette naar een opname van Tussen Kunst en Kitsch met die vraag maar ook kunstexpert Jan Willem Hoogsteder moest het antwoord schuldig blijven. Hij bevestigde dat het een zeventiende-eeuws schilderij was en riep kijkers op om te helpen dit raadsel op te lossen.
Dat hebben ze geweten bij het programma. Honderden tips kwamen binnen en in februari kreeg Lisette in de kunsthandel van Hoogsteder het antwoord. Het ging om het zogenaamde ‘palingtrekken’, waarbij een levende paling aan een touw werd gehangen die de deelnemers met hun mond eraf moesten halen. Kwelspelen werden ze genoemd en in de negentiende eeuw kwam er een verbod. Dat leidde overigens tot het bekende palingoproer.
Temse
Vanuit België kwam het antwoord over de locatie. Het bleek om Temse te gaan, zo’n 25 kilometer onder Antwerpen. De plaats ligt aan de Schelde en is ook nu nog bekend om zijn paling. Diverse bewoners herkenden de kerktoren en het oude kasteel. “Het museumbestuur van Temse nam contact met Hoogsteder op.”
Ets
“Het museum beschikt zelf over een ets met bijna dezelfde afbeelding”, vertelt Lisette. “Ze lieten weten interesse te hebben in de aankoop van het echte schilderij. En er waren meer belangstellenden. Ik heb er echt over getwijfeld want verkopen was nooit mijn bedoeling, ik wilde alleen weten wat het voorstelde. Maar juist omdat iedereen het nu in een museum kan zien, ben ik toch overstag gegaan.”
Museum
Met haar vader en tante, de zus van haar overleden moeder, reisde Lisette af naar België. “We zijn rondgeleid door het museum en hebben kennisgemaakt met het bestuur. Daar hebben we het schilderij overhandigd en het hangt nu op een prominente plek. Ja, ik ben er blij mee. Het was een bijzondere zoektocht maar het familieschilderij heeft nu een mooie plek en ik ga zeker terug om nog een keer te kijken.”
Hoeveel het schilderij heeft opgebracht, wil Lisette liever niet naar buiten brengen. “Maar ik ben er niet heel rijk van geworden”, lacht ze.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907