Robert Strijk eerder dit jaar bij de opening van ondernemerscafé Fruitig van de Stichting Werk en Onderneming die in Leiden bedrijfsverzamelgebouwen exploiteert. (Foto: Chris de Waard)

Robert Strijk wordt wethouder namens D66 Eindhoven

“We hebben een nieuwe wethouder gevonden. Robert Strijk wordt door de fractie voorgedragen als wethouder voor hoger- en beroepsonderwijs, mobiliteit, binnenstad en Design District.” Dat meldt de afdeling van D66 in Eindhoven.

Het afgelopen jaar hoopte hij op een baan in zijn eigen woonplaats Leiden, namelijk die van burgemeester. Van die ambitie maakte hij nooit een geheim, maar met de benoeming van Peter Heijkoop op 17 september aanstaande, vervloog die droom. Wethouder in Eindhoven is dan misschien een troostprijs, maar wel een mooie. Het gaat om de vijfde stad van het land die met bijna een kwart miljoen inwoners een stuk groter is dan Leiden.

Strijk noemt het zelf een eer, maar ook bijzonder leuk om in zo’n dynamische stad en regio als Eindhoven aan de slag te gaan als wethouder. “Met een interessante en belangrijke portefeuille. Ik realiseer me dat ik op een rijdende trein stap, met een ingewerkt collegeteam en over de helft van de raadsperiode. Ik kijk er naar uit me zo snel mogelijk in te werken, de mensen en de stad te leren kennen en bij te dragen aan de uitdagingen waar deze stad en regio voor staan.”

Hoewel het wethouderschap dus in principe maar voor een jaar of anderhalf is, in maart 2026 zijn er weer gemeenteraadverkiezingen, gaat Strijk vol voor zijn nieuwe baan. “Ik ben actief op zoek naar woonruimte in Eindhoven en hoop zo snel mogelijk permanent in Eindhoven te wonen.”

Fractievoorzitter Jorien Migchielsen van D66 Eindhoven prijst zich gelukkig met de komst van Strijk. “We hebben in hem een bevlogen en zeer ervaren kandidaat gevonden die per direct beschikbaar is voor het wethouderschap. We hebben Robert in de gesprekken leren als een energieke, sympathieke en open man met veel bestuurlijke ervaring, die staat te popelen om aan te slag te gaan voor onze stad en regio. Ik kijk uit naar onze samenwerking.”

Strijk volgt in Eindhoven Monique Esselbrugge op die eind juni bekend maakte de politiek te gaan verlaten om secretaris-directeur te worden van Regio Foodvalley. Ze begint daar komende maandag. Esselbrugge was sinds juni 2022 wethouder in Eindhoven.

Het is de bedoeling dat de Eindhovense gemeenteraad op 10 september een besluit neemt over de benoeming van Robert Strijk als wethouder. Voorafgaand daaraan kan de raad hem  in het openbaar bevragen.

De 59-jarige Strijk was eerder acht jaar wethouder in Leiden en vier jaar gedeputeerde in de provincie Utrecht. Tussendoor was hij waarnemend burgemeester in Zwijndrecht.

Advertentie

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×