(Archieffoto: Emile van Aelst)

VVD stelt vragen over aangekondigd alcoholverkoopverbod

Het Leids college heeft aan diverse ondernemers in de stad (waaronder supermarkten, slijterijen en avondwinkels) een brief gestuurd waarin staat dat ze overweegt hen beperkingen op te leggen met betrekking tot de verkoop van alcoholhoudende dranken tijdens evenementen in de binnenstad van Leiden.

Als redenen voor de voorgenomen maatregel noemt het college het terugdringen van overlast veroorzaakt door afval en het terugdringen van risico’s voor de openbare orde en veiligheid. Ondernemers worden uitgenodigd mee te denken over de precieze uitvoering van deze maatregel, voordat deze wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Arie Roest van de VVD-fractie in de Leidse gemeenteraad zegt de brief aan de ondernemers met verbazing te hebben gelezen en heeft het college een aantal vragen gesteld. “In de brief worden ondernemers uitgenodigd mee te denken over de uitvoering van de maatregel, maar niet duidelijk is welke precieze maatregelen het college precies in gedachten heeft. En hebben de ondernemers nog daadwerkelijk inspraak en de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de voorgestelde maatregelen, of staat alles al vast?”

Alcohol
Verder wil Roest weten of het college echt denkt dat het verbieden van verkoop van alcohol door supermarkten, avondwinkels, slijterijen en cafetaria’s de oplossing is voor het terugdringen van overlast. Roest stelt dat mensen die alcohol willen drinken tijdens evenementen, vele andere opties hebben om alcohol in te slaan.

Hij vraagt zich verder af waar het college precies op doelt als ze het heeft over grootschalige evenementen. “Om welke evenementen en om hoeveel dagen per jaar gaat het dan?”

En als het doel van de maatregel is om de overlast van (zwerf)afval terug te dringen en het bevorderen van de openbare orde, dan vraagt Roest zich af waarom de verantwoordelijkheid hiervoor wordt neergelegd bij een specifieke groep ondernemers in de stad. “Is het college het met de VVD eens dat als hier stappen gezet moeten worden, dit een verantwoordelijkheid is van eenieder tijdens grote evenementen, en niet alleen van een groep Leidse ondernemers?”

Compensatie
Roest vraagt of bij het vaststellen van de maatregelen ook rekening gehouden wordt met het verdienvermogen van Leidse ondernemers in de binnenstad. “Wordt er ook nagedacht over compensatieregelingen als ondernemers worden gedwongen hun deuren meerdere dagen per jaar te sluiten?”

In de brief aan de ondernemers worden zij uitgenodigd voor ‘inloopmomenten’ om te bespreken hoe de gemeente deze maatregel het beste kan gaan uitvoeren. Deze inloopmomenten zijn overdag. Roest vraagt het college of zij zich realiseert dat de gekozen tijdstippen zeer ongelukkig zijn, omdat ondernemers in de ochtend en middag gewoon aan het werk zijn. Hij vraagt of het college bereid is ook in de avond inloopmomenten te houden.

 

Leiden Link in Bio Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×