De waarschuwing in het septembernummer van het buurtblad van Maredorp. (Foto: Louis Smit)

Ergernis in Maredorp over gedumpt afval duurt voort

In de Leidse buurt Maredorp duurt de ergernis voort over het naast containers neersmijten van afval. Opnieuw wijst de buurtvereniging in het Nederlands en in het Engels op de botheid van mensen die dat doen. Ze benadrukt dat het straatbeeld er niet fraaier op wordt en dat er bovendien een boete staat op het dumpen van grofvuil.

Het net verschenen septembernummer van verenigingsblad Marepost spreekt van ‘Afval door dummies’. ”Iedere keer is het een kleurrijke zooi naast de containers op de Vollersgracht, in de Van der Werfstraat en op de Pelikaan”, zo stelt de bewonersvereniging van het gebied tussen de Oude Rijn en de Oude Vest.

Die trok al eerder aan de bel met een dringende attendering op het feit dat men het grofvuil zelf moet wegbrengen naar de Milieustraat of een afspraak moet maken met de gemeente om het te laten ophalen. De waarschuwing is ook in het Engels gesteld ‘om zo een breder bewonerspubliek te bereiken’.

Plastic bekers in Oude Rijn
Maredorper en afvalraper Sjaak Rovers trof elders in de buurt ook veel zwervend afval aan. “Vooral viel mij de grote hoeveelheid plastic wegwerpbekers in de Oude Rijn op na afloop van de Lakenfeesten en de Peurbakkentocht”, meldt hij.

Op zijn afvalrapersronde schrok hij ook van al die ‘kleine oranje-witte bommetjes vol microplastics en chemicaliën, beter bekend als sigarettenpeuken, die honderden jaren meegaan in het milieu en veel schade aanrichten’.

Duizend euro
Zijn oproep om aan de buurtvereniging Maredorp geld te doneren als blijk van waardering voor afval rapende vrijwilligers leverde duizend euro op. “Nu de gemeentelijke subsidie aan onze vereniging al tien jaar gelijk is en de kosten maar blijven stijgen, kan de vereniging dat geld goed gebruiken, met name voor de viering van ons 50-jarig bestaan in 2025”, besluit Rovers, die tevens penningmeester van de buurtclub is.

  • Aan de Van der Werffstraat.
    Aan de Van der Werffstraat.
  • Dit verzoek baat maar zelden, zo lijkt het.
    Dit verzoek baat maar zelden, zo lijkt het.
  • Op de brug aan de Oude Vest ter hoogte van de Vollersgracht.
    Op de brug aan de Oude Vest ter hoogte van de Vollersgracht.
Advertentie

Duurzaamheid Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×