Grachtwacht
De Grachtwacht krijgt in de toekomst mogelijk subsidie van de gemeente om de liggelden te kunnen betalen. (Foto: Sleutelstad)

Wethouder overweegt subsidie zodat de Grachtwacht liggeld kan betalen

Wethouder Fleur Spijker overweegt de Leidse Grachtwacht subsidie te verlenen, zodat ze liggeld kan betalen. Vorige week werd bekend dat de vrijwilligersorganisatie die de Leidse grachten schoonhoudt bijna 200 euro liggeld moet gaan betalen voor haar kano’s.

“Ik heb begin dit jaar aangegeven aan de Grachtwacht dat er geen mogelijkheid is om de Grachtwacht te ontzien van de liggelden. En dat de Grachtwacht, net als alle andere vergunninghouders van een ligplaats, jaarlijks een aanslag krijgt van de gemeente”, zegt de wethouder. “Het onbegrip voor de ontstane situatie is begrijpelijk. Ik wil benadrukken dat we het initiatief en de inzet van de vrijwilligers waarderen.”

Spijker: “Hun werk is waardevol en daarom ben ik aan het onderzoeken of er een subsidie aan de Grachtwacht verleend kan worden waarmee dan onder andere de rekening van de binnenhavengelden kan worden voldaan. Ik heb vorige week aan de Grachtwacht aangegeven dat we hierover graag met hen in gesprek gaan.”

De zwerfvuilvissers hebben de rekening die vorige week op de mat lag ervaren als een klap in het gezicht. “Ons vrijwilligersinitiatief dat al jaren zwerfvuil uit de grachten haalt, krijgt plots een rekening. We moeten bijna tweehonderd euro per jaar gaan betalen aan onze eigen gemeente, om zwerfvuil op te mogen blijven ruimen. Het is de omgekeerde wereld.”

Nu een week later is de Grachtwacht positiever gestemd. “We ervaren zoveel bemoedigende woorden, donaties en andere vormen van steun als reactie op de factuur die de gemeente Leiden ons heeft gestuurd. Heel erg bedankt, ook namens de Gracht! Dit geeft ons veel moed, energie en motivatie om door te blijven vechten voor schone grachten, samen met onze grachtwachters en iedereen die deelneemt aan onze opruimacties. Elke euro is welkom om het project draaiende te houden en zwerfvuil bij de bron aan te pakken.”

De Grachtwacht steunen kan via deze link.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Grachtwacht


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×