Veel te doen tijdens Het Weekend van Voorschoten met onder andere de oldtimerdag. (Foto: Nelleke de Vries, Voorschotense Krant)

Weekend van Voorschoten weer bomvol activiteiten

De 24e editie van ‘Het Weekend van Voorschoten’ zit bomvol activiteiten. Van 13 tot en met 15 september is het genieten van kunst, cultuur, sport, verenigingen, maatschappelijke organisaties, open monumentendag, oldtimerdag en een speciaal kinderplein met talententent.

Het Weekend begint op vrijdag 13 september met de uitreiking van de Voorschoten Awards in de kerk Het Kruispunt. Bijzonder dit jaar is een postume nominatie. Vrijwilliger Rinus van der Berg was al genomineerd toen hij helaas enkele weken geleden overleed. “In overleg met de nabestaanden hebben we besloten de nominatie door te laten gaan”, vertelt Jos Pinkse, voorzitter van Het Weekend. Verder worden de cultuurprijs, de sportprijs en de jeugdprijs uitgereikt.

Marjolein Altena in gesprek met Jos Pinkse, voorzitter Het Weekend van Voorschoten 

Muziek, verenigingen, oldtimers en talenten
Zaterdag is het tijd voor muziek en verenigingen. Voorschotense organisaties presenteren en de Cultuurfabriek organiseert diverse optredens in het dorp. Bij de cultuurfabriek zijn ruim veertig culturele organisaties in Voorschoten aangesloten en zij laten van zich horen. ’s Avonds is er live muziek bij de horeca. Ook de sportverenigingen en maatschappelijke organisaties laten zich zien.

Op zondag is er traditiegetrouw de oldtimerdag. Ook deze keer georganiseerd door de Voorschotense Oldtimervereniging. “Nieuw dit jaar is het kinderplein op het Treubplein met de talententent”, vertelt Pinkse. “Kinderen kunnen zich aanmelden om mee te doen en te shinen op het toneel. Op onze site is meer informatie te vinden.”

Er is nog veel meer te doen. Het volledige programma is op hetweekend.nl te vinden.

Monumenten
Open Monumentendag op zaterdag 14 september staat in het teken van ‘route, netwerken en verbindingen’. “Voorschoten is een lintdorp waar alle woningen aan lagen, aan de doorgaande weg tussen Den Haag en Leiden”, zegt Peter Prein, voorzitter van het comité Open Monumentendag. “21 monumenten openen de deuren en we kijken ook naar de toekomst. Ook Huize Bijdorp en Het Kruispunt die een metamorfose ondergaan, een weg vanuit het verleden.”

Peter Prein, voorzitter Open Monumentendag Voorschoten, aan het woord. 

Een beetje 1574
Het is dit jaar 450 jaar geleden dat Leiden werd ontzet. Terwijl in Leiden feest werd gevierd, huilde Voorschoten. Het dorp was vernietigd. “Een aantal monumenten bestond toen al, bijvoorbeeld de Oude Pastorie. Het huidige pand is op de ruïnes gebouwd”, weet Prein. “Nieuw Groot Knijnenburg aan de Treubstraat stamt ook uit die tijd. De geuzen kwamen destijds over de Vliet naar Leiden. Dit jaar een boottocht vanuit de Molensloot (eigenlijk de Kerksloot) naar Restaurant Allemansgeest, waar een vesting van de Spanjaarden lag.” Het volledige programma over de monumenten is te vinden op vriendenvanvoorschoten.nl.

Advertentie

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×