Genomineerd Wassenaars woningbouwproject grijpt naast provinciale prijs

Het project Stompwijckstraat in Wassenaar grijpt naast de ‘Betaalbaar Wonen Prijs’ van de provincie Zuid-Holland. Het woningbouwproject van woningbouwvereniging St. Willibrordus werd afgelopen juli samen met de Sporthoeklaan in Lansingerland en Pegasus in Den Haag genomineerd voor de prijs die uiteindelijk door Pegasus in de wacht werd gesleept.

Woningbouwproject Pegasus in Den Haag won de eerste Zuid-Hollandse Betaalbaar Wonen Prijs met de moderne woontoren in de Haagse Binckhorst van woningcorporatie Staedion. De jury noemt het een vernieuwend project. Zo biedt Staedion er onder andere ‘friends-contracten’ aan, waar huurders samen kunnen wonen zonder een liefdesrelatie te hebben. Ook het gebouw zelf houdt met de nieuwste vragen rekening. Zo is het klimaatadaptief, is er een gemeenschappelijke daktuin en wordt hittestress tegen gegaan door beplanting.

Stompwijckstraat
Bij de genomineerde Stompwijckstraat in Wassenaar bouwde woningbouwvereniging St. Willibrordus in anderhalf jaar tijd 86 nieuwe sociale huurwoningen en 2 zorgvoorzieningen op de plek waar ooit veertig oude, slecht geïsoleerde, woningen stonden. De nieuwe woningen zijn aangeboden aan doorstromers, die een grote woning achterlieten, herhuisvesters (door de verwachte sloop van een ander complex), en jonge Wassenaarse starters. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de binnentuin of een van de ruimtes van zorginstelling Amarosa.

Driehonderd
De onafhankelijke jury selecteerde de winnaar uit in totaal 42 inzendingen. Juryvoorzitter Jozefine Hoft: “We waren verrast door het lef om op zo’n locatie een groot gebouw met honderd procent sociale huurwoningen te realiseren. De corporatie heeft goed nagedacht over de mix van doelgroepen en met innovatieve concepten gezorgd dat er zoveel mogelijk mensen een nieuwe woning hebben.” Het gaat om driehonderd nieuwe sociale woningen.

Astrid Mooij van Staedion en Martijn Kniestedt van de gemeente Den Haag namen de prijs uit handen van gedeputeerde Anne Koning in ontvangst tijdens de Zuid-Hollandse Woonconferentie.

Betaalbaar
De eerste Betaalbaar Wonen Prijs laat volgens gedeputeerde Anne Koning zien dat er veel betaalbare woningbouwprojecten worden gerealiseerd in Zuid-Holland. “Het kan dus wél. Dat willen we laten zien. Want allemaal willen we juist die woningen bouwen die onze inwoners zo hard nodig hebben. Pegasus en al die andere inzendingen zijn al een prijs op zich. Allemaal helpen ze mensen aan een betaalbaar thuis.”

Met de allereerste Betaalbaar Wonen-prijs brengt de provincie projecten voor het voetlicht die de afgelopen twee jaar zijn opgeleverd. Het gaat dan om projecten met sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen.

Advertentie

Duurzaamheid Maatschappij Regio Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×